XIII 28: Cuba, Waar Alles Begon

Tekenaar(s)
Iouri Jigounov
Scenarist(en)
Yves Sente
Uitgeverij
Dargaud
Verschijningsdatum

XIII deel 28 vormt opnieuw een tweeluik met deel 29. De lange cyclussen van weleer, toen we nog drieëntwintig jaar moesten wachten op de ontknoping van de reeks door William Vance en Jean Van Hamme, is niet meer aan de orde. Toch grijpt huidig scenarist Yves Sente terug naar die negentiendelige cyclus om nieuwe verhalen te bedenken. Zo vinden we Jason MacLane in deel 28 en 29 in Cuba en Moskou, of eigenlijk moeten we zeggen: terug in Cuba en Moskou... Het verhaal was al geschreven vóór de inval van de Russen in Oekraïne. Tekenaar Iouri Jigounov is trouwens zelf afkomstig uit Rusland, geboren in Moskou.

Over dat nieuwe verhaal had Sente het volgende te zeggen: "Met Iouri hebben we ons vanaf het begin en als fans van het eerste uur voorgenomen dat we door zullen gaan tot we alle antwoorden hebben gegeven op de vragen die Jean en William aan het einde van deel 19 hebben opengelaten. Ter herinnering: aan het einde van De Laatste Ronde heeft XIII zijn geheugen nog steeds niet teruggekregen... en Jean Van Hamme heeft wat gaten gelaten in zijn verleden. Alle lezers weten dat XIII door Giordino naar het trainingskamp Sierra Maestra werd gestuurd (zie het einde van De Ierse Versie)... maar Jean Van Hamme heeft ons inderdaad niet veel verteld over dit verblijf voordat hij Maria ontmoette en met haar naar Costa Verde vertrok. De chronologie leert ons echter dat Kelly Brian er minstens een goed jaar moet hebben doorgebracht... Ik kreeg de geweldige kans om deze gaten met Iouri te vullen en ja, ik blijf het spannend vinden. Ongetwijfeld omdat er nog steeds tieners in ons schuilen... In de toekomst zullen we proberen te werken met tweeluiken, hoewel de serie natuurlijk nooit meer zal zijn dan een groot avontuur dat het leven vertelt van buitenstaander Jason MacLane. Sinds de jaren 1980, en de opkomst van televisieseries die worden geconsumeerd per seizoen en soms in één weekend, zijn de gewoonten van mensen geëvolueerd. Het is onmogelijk geworden om lezers te vragen twaalf jaar of langer te wachten op het einde van een cyclus (zie XIII deel 1 tot 12!). We zullen dus proberen de tussenliggende plots terug te brengen naar vervolgen van twee albums zoals de delen 26 en 27. Ik bevestig daarom dat het volgende tweeluik zal bestaan uit de delen 28 en 29 en dat dit verhaal XIII terug zal brengen naar Cuba alvorens hem terug te brengen (ja, je leest dit niet verkeerd...) naar Rusland. Dit alles in perfecte samenhang met de eerste verhalen van de serie natuurlijk."

"Het eerste deel van een tweeluik waarin Jason MacLane, alias XIII, naar de verkeerde kant lijkt te zijn overgelopen... tegen beter weten in! De Boniato-gevangenis, ten noorden van Santiago de Cuba. In een cel probeert een man zijn huid te redden. Hij smeekt de directeur een e-mail te sturen naar een zekere Boris Denisov, een Rus die hem uit deze hel zou kunnen bevrijden. In Washington is Jason MacLane een speciale veiligheidsadviseur geworden. Sinds de Mayflower Stichting, een extreemrechtse beweging die president Allerton aan de macht heeft geholpen, zijn geheugen heeft geherprogrammeerd, is hij zijn hele verleden vergeten. Nu hij toegewijd is aan Mayflower, is hij zich er niet van bewust dat dankzij zijn bril, voorzien van een camera, zijn hele doen en laten wordt gevolgd door Janet, zijn vrouw en vooraanstaand lid van de organisatie. Jason staat op het punt naar Cuba te vliegen om de gevangene terug te halen. De e-mail is onderschept: Tadine, een tophacker, zou Allerton kunnen helpen herkozen te worden. Het probleem is dat Boris Denisov ook geïnteresseerd is in Tadine. En president Allerton, die wantrouwig staat tegenover Janets ambities, zou het niet erg vinden mocht  Jason verdwijnen."

Reeks
XIII
Deel
28
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
thriller
Extra
deel 1 van tweeluik
Prijs
softcover
€ 9,99
hardcover
€ 17,99
luxe met linnen rug en gesigneerde ex libris (200 exemplaren)
€ 65,00