XIII 14: Staatsgevaarlijk!

Tekenaar(s)
William Vance
Scenarist(en)
Jean Van Hamme
Uitgeverij
Dargaud
Verschijningsdatum
oktober 2000

TOET TOET!

Strips recenseren is niet altijd dikke fun. Een nieuwe XIII bespreken, bijvoorbeeld, is altijd een heel karwei omdat je al lang vergeten bent wie wat doet of gedaan heeft en hoe de personages zich tot elkaar verhouden. Een cursusblad vol aantekeningen en veelvuldig geblader in de vorige delen brengt meestal soelaas. Voor we van start gaan — of tenminste een poging wagen — nog even dit: zowel de eerder verschenen luxe-uitgave als de eerste publicatieweken in De Morgen kreeg dit nieuwe deel de titel Defensiegeheim toebedeeld. Later kreeg het album een andere identiteit en heette het plots Staatsgevaarlijk! 

Maar goed, hier gaan we: in dit deel wordt XIII alwéér met een nieuwe identiteit opgezadeld. Hij blijkt nu Seamus O’Neil te heten, een gevaarlijke Ierse terrorist die in dienst is gegaan bij Fidel Castro. In die hoedanigheid heeft hij volgens Witte Huis-medewerkers Giardino, Wittaker en de zijnen generaal Carrington overhaald om president Wally Sheridan te ontvoeren en tot bekentenissen te dwingen voor de moord op zijn broer (herlees dringend Het Vonnis). Nu wordt XIII ter dood veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de moord op Wally Sheridan. Hij wordt weggevoerd met de bedoeling in ‘t geniep te worden omgebracht, maar Jessica Martin, een dubbelagente van het NSA en De Mangoest, ontvoert XIII en leidt ‘m naar Mangoest-agente Irina Svetlanova, de ‘verpleegster’ die in Dertien Contra Een een oog verloor door een glasscherf. Ze heeft de val van een balkon overleefd en is nu vastbesloten wraak te nemen op XIII. Daarvoor gebruikt ze Executor, een internationaal moordbedrijf, opgericht door De Mangoest waarvan zij nu aan het hoofd staat. Om drie nieuwe recruten voor haar organisatie in te lijven wordt XIII als loslopend wild opgejaagd. Een van de talloze handicaps is zijn vastketening aan de sullige onderzoeksjournalist Finkelstein, broer van de vermoorde schrijver van The XIII Mystery - Het Onderzoek. Een spelletje van kat en muis, op leven en dood, ontspint zich. 

Als vanouds doet het einde je vloeken omdat je meteen het vervolg wilt lezen, en deze keer reikt je vloek een hele wijk ver. Het verhaal ligt weer op de sporen, XIII is vertrokken. TOET TOET!

DAVID STEENHUYSE 

Reeks
XIII
Deel
14
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
actie
avontuur
thriller