Robbedoes - Hoop in Bange Dagen 3: Het Begin van het Einde

Tekenaar(s)
Emile Bravo
Scenarist(en)
Emile Bravo
Uitgeverij
Dupuis
Verschijningsdatum

Het vierluik Hoop in Bange Dagen is een vervolg op Emile Bravo's fenomenaal goed onthaalde Dagboek van een Fantast in de nevencollectie Robbedoes door... Bravo dropt Robbedoes in Hoop in Bange Dagen midden in de Tweede Wereldoorlog.

Deel 2 eindigt met Robbedoes die met de Joodse kinderen Lowietje en Suzanne in de trein naar Duitsland stapt. Deel 3 vertelt hoe dat verder gaat. Halverwege het verhaal worden Robbedoes en Kwabbernoot getroffen door een bombardement. Robbedoes verzeilt zelfs in een coma, wat de droomsequentie op de cover van Spirou nummer 4343 van 7 juli verklaart. Dat Robbedoes nu met gebroken benen in een rolstoel zit en zich onmachtig voelt om zijn verloofde Kassandra achterna te gaan, is al voorspeld in deel 1. Toen had Robbedoes een nachtmerrie waarin hij vastzat in een ruïne. Bravo heeft zijn verhaal van een dikke 400 pagina's namelijk al lang uitgeschreven. Deel 3 telt trouwens 116 pagina's.

Kwabbernoot doet er alles aan om zin te geven aan zijn eigen leven... en de vrouw van zijn leven te veroveren. Robbedoes daarentegen probeert goed te doen... met het risico opgepakt te worden voor zijn heroïsche daden. Beiden zitten (onbedoeld) in het verzet, hoewel Kwabbernoot zijn missies verknalt en terug poppenkast gaat spelen. Hij zal moeten bewijzen dat er grote verantwoordelijkheden aan hem toegewezen kunnen worden die hij met moed en enthousiasme aanneemt. Ook de rol van de Joodse schilder Felix wordt belangrijker. Hij ziet zich genoodzaakt meer en meer onder te duiken. Hij neemt het risico om een zelfportret te maken dat hem in de problemen kan brengen, want hij schildert zich met een gele jodenster. Het is zijn manier om zich te verzetten tegen de nazivervolging. Het schilderij kan een wapen zijn. Dat is toch wat een andere schilder tegen Robbedoes zegt. En die man is de befaamde Belgische kunstschilder René Magritte.

Voor de cover zet Bravo de lijn verder van het tafereel tussen of achter soldatenlaarzen.

Reeks
Robbedoes - Hoop in Bange Dagen
Deel
3
Pagina's
116
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
avontuur
drama
geschiedenis
Extra
voorlaatste deel van de vierdelige reeks
Prijs
€ 10,50
luxe met ex libris
€ 65,00