Robbedoes en Kwabbernoot 56: De Dood van Robbedoes

Tekenaar(s)
Olivier Schwartz
Scenarist(en)
Sophie Guerrive
Benjamin Abitan
Uitgeverij
Dupuis
Verschijningsdatum

Een nieuw avontuur van Robbedoes en Kwabbernoot, en wel door het nieuw samengestelde auteursteam Olivier Schwartz (Piccolo in Veldgroen, Atom Agency, Inspecteur Bayard) op scenario van Sophie Guerrive en Benjamin Abitan. Hun album wordt deel 56 in de reeks, met de titel De Dood van Robbedoes.

"Nu het honderdjarige bestaan van uitgeverij Dupuis nadert, komen Robbedoes en Kwabbernoot op het slechte idee om van de aardbodem te verdwijnen! Misschien net omdat ze zich onder water begeven in de onderwaterstad Korallion. Die hadden ze al bezocht in een eerder en mythisch avontuur van Franquin: Robbedoes en de Bobbelmannen. De twee journalisten zijn zonder waarschuwing een week te vroeg vertrokken naar Cap Rose, in het zuiden van Frankrijk, waar ze de heropening van de mythische onderwaterstad Korallion onderzoeken. Vandaag de dag heeft de dochter van de stichter de leiding van Korallion overgenomen en maakt ze er een excentrieke vakantieclub van. Maar het lijkt erop dat ze zo verantwoordelijk is voor de opwarming van het Middellandse Zeebekken en de verschijning van nieuwe bedreigende diersoorten... Gevangen op de bodem van de zee ontdekken Robbedoes en Kwabbernoot al snel de gruwelijke waarheid."

Tekenaar Schwartz ken je al door zijn drie zeer goed onthaalde, naar Yves Chaland knipogende retroalbums van Robbedoes in de nevenreeks Robbedoes door..., telkens op scenario van Yann. Uit die samenwerking vloeide ook de detectivereeks Atom Agency voort, waarvan inmiddels twee delen zijn verschenen. Deze overname heeft wel als gevolg dat Atom Agency on hold wordt gezet. Yann heeft daar nochtans al het derde verhaal van geschreven, maar Robbedoes gaat nu voor.

De Franse stripmaakster Sophie Guerrive is een extra voorstelling waard. Ze is de tekenares en schrijfster van onvertaalde jeugdreeksen als Chef Magik (bij uitgeverij Warum) en diverse one-shots die zich in de sprookjessfeer situeren. Vanaf 2017 raakte ze regelmatig geselecteerd op het Franse stripfestival van Angoulême voor haar werk, zoals Tulipe en Le Club des Amis. Op basis van de minimalistisch getekende, avontuurlijke jeugdreeks Le Club des Amis vroeg uitgeverij Dupuis haar om de volgende albums van Robbedoes en Kwabbernoot te schrijven.

Fransman Benjamin Abitan is in het dagelijks leven een acteur en theatermaker. Voor radiozender France Culture creëert hij komische hoorspelen. Enkele van zijn radioproducties waren bewerkingen van de Kuifje-avonturen De Blauwe Lotus, De 7 Kristallen Bollen, De Sigaren van de Farao, De Zonnetempel en De Juwelen van Castafiore. alle in samenwerking met Moulinsart. Hij is helemaal mee met zijn tijd en waagt zich net zo goed aan komische fictie die is opgenomen met een smartphone. Zowel Abitan als Guerrive komen uit Marseille.

Een frisse wind, een compleet nieuwe kijk, een totaal ander standpunt. Het kan de reeks weer uit het slop halen. De reeks stond namelijk al enkele jaren on hold. Eigenlijk omdat Dupuis ook niet meer wist wat het moest doen om de reeks aan een afkalvend publiek te verkopen. Intussen maakten Yoann en Fabien Vehlmann de reeks SuperGroom, met een vette knipoog naar superheldencomics. Daarvan moet nog een derde album verschijnen.

Reeks
Robbedoes en Kwabbernoot
Deel
56
Pagina's
64
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
avontuur
humor
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 8,99