Na de Razzia

Tekenaar(s)
Laurent Bidot
Scenarist(en)
Arnaud Delalande
Uitgeverij
Lauwert Uitgeverij
Verschijningsdatum

Na de Razzia is een album van Laurent Bidot en Arnaud Delalande naar het waargebeurde verhaal van Joseph Weismann. Bij het album hoort een bijlage met een historische terugblik op de razzia van 16 juli 1942 waarbij de Parijse politie en de nazibezetter Joodse families samendreven in de Vélodrome d'Hiver voor ze werden doorgestuurd naar doorgangs- en concentratiekampen. Die tekst is gebaseerd op de jaarlijkse toespraak die de nog steeds in leven zijnde overlevende Weismann vertelt om de herinnering aan de razzia levend te houden.

Joseph Weismann werd op zijn elfde van zijn familie gescheiden na de razzia. Zijn ouders en twee zussen werden naar Auschwitz gebracht. Met een medegevangene ontsnapte hij door de omheining van prikkeldraad. Hij is een van de weinige overlevenden van de deportatie van Beaune-la-Rolande naar Auschwitz. 

Na de film La Rafle (2010) en de roman Après la Rafle (2011) baseerden Bidot en Delalande zich op het verhaal van Weismann voor het aangrijpende en spannende album Na de Razzia. In 1996 overtuigde lotgenote Simone Veil (zelf een overlevende van de Shoah en de eerste vrouwelijke voorzitter van het Europees Parlement) hem om zijn herinneringen te delen. Aanvankelijk had Weismann daar geen oren naar. Hij ging ervan uit dat zijn verhaal enkel zichzelf aanbelangde. Uiteindelijk gaf hij haar gelijk en getuigde hij regelmatig over zijn avontuur in tal van scholen.

Van tekenaar Laurent Bidot verscheen nog maar weinig in vertaling. Glénat stopte na één deel de vertaling van het door Didier Convard geschreven Paradox. Bij dezelfde uitgeverij verscheen wel de complete vierdelige reeks De Lijkwade die hij zelf schreef voor de collectie De Zwarte Loge. Scenarist Arnaud Delalande schrijft heel vaak historisch gesitueerde strips. Voor de bij Daedalus verschijnende reeks Bloedkoninginnen schreef hij mee aan Catharina de'Medici - De Vervloekte Koningin en Eleonora - De Zwarte Legende. Andere reeksen van zijn hand zijn De Laatste Kathaar, Ridder d'Eon, Surcouf en Viravolta.

Reeks
Na de Razzia
Pagina's
128
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
biografie
drama
geschiedenis
Extra
compleet verhaal
Prijs
met dossierbijlage
€ 32,95