Irena 1: Het Getto

Tekenaar(s)
David Evrard
Scenarist(en)
Jean-David Morvan
Séverine Tréfouël
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

Deze ogenschijnlijke jeugdreeks is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Ook het hoofdpersonage Irena Sendlerowa is een historisch figuur. Iemand wier naam we moeten onthouden, nu dankzij deze vijfdelige reeks die alvast in het Frans op veel lof kan rekenen. Van tekenaar David Evrard verschijnt in het Nederlands de komische jeugdreeks Robbe en Bas. Van co-scenarist Jean-David Morvan kennen we natuurlijk de sf-reeks Konvooi.

"1940, het nazileger is Polen binnengevallen. In Warschau zijn de Joden samengedreven in het getto: een hele wijk omringd door muren. Wie probeert te ontsnappen, wordt zonder pardon neergeschoten. De enige mensen die naar binnen kunnen, zijn medewerkers van de afdeling Welzijnswerk. En zo komt Irena elke dag langs met levensmiddelen en steun voor degenen die vastzitten in deze hel en lijden aan ziekte en ondervoeding. Iedereen daar kent haar, de kinderen zijn dol op haar. Want Irena is een toonbeeld van moed: ze aarzelt niet om het op te nemen ​​tegen de bewakers, om altijd meer te doen dan wat de nazibezetter toestaat. Op de dag dat een jonge moeder haar op haar sterfbed het leven van haar zoon toevertrouwt, besluit Irena om de wezen in het geheim uit het getto te halen. Om onschuldigen de wreedheden te besparen, moet ze bereid zijn haar leven op het spel te zetten.

De Poolse verzetsstrijdster en activiste Irena Sendlerowa, overleden in 2008, uitgeroepen tot Rechtvaardige onder de Volkeren in 1965, was een van de grootste heldinnen van de Tweede Wereldoorlog. Ze redde bijna 2.500 Joodse kinderen uit het getto van Warschau. En toch ontbreekt ze in de geschiedenisboeken... Jean-David Morvan las bij toeval een artikel over haar en begreep: haar leven moest verteld worden. Met Séverine Tréfouël en David Evrard beschrijft hij in vijf albums de humanistische strijd van deze ‘moeder van de kinderen van de Holocaust’.

Mede dankzij het enorm gevoelige tekenwerk zijn de auteurs erin geslaagd om een moeilijk, aangrijpend en zeer actueel onderwerp aan te kaarten, zonder dat het te zwaar wordt... Treffend, ontroerend, vertellend over gisteren om vandaag beter te begrijpen..."

Reeks
Irena
Deel
1
Pagina's
72
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
biografie
drama
Extra
deel 1 van vijfdelige reeks
Prijs
softcover
€ 9,95
hardcover
€ 19,95