De Robbedoesvrienden 1: Een Robbedoesvriend Is Moedig en Eerlijk...

Tekenaar(s)
David Evrard
Scenarist(en)
Jean David Morvan
Uitgeverij
Dupuis
Verschijningsdatum

Eerste deel van de trilogie De Robbedoesvrienden die zich afspeelt tijdens de bezetting van de nazi's in Brussel. David Evrard is de tekenaar. Van zijn hand verschijnt bij Silvester de reeks Irena, ook al een verhaal dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jean David Morvan is de scenarist. Hij is een voormalig scenarist van Robbedoes en Kwabbernoot, de periode van tekenaar Jose Luis Munuera. Deze reeks verschijnt in softcover en hardcover.

De Robbedoesvrienden is een beetje een eerbetoon aan Jean Doisy, voormalig hoofdredacteur van Robbedoes die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog actief inzette voor het verzet (zie ook dit artikel in een oudere aankondiging van deze nieuwe reeks). De trilogie voert niet de stripheld Robbedoes op, maar wel het gelijknamige weekblad, dat tijdens de bezetting een tijdlang niet mocht verschijnen. We volgen een kind, een Robbedoes-lezer, dat ook betrokken raakt bij het verzet, te vergelijken met de fantastische reeks Kinderen van het Verzet van Benoît Ers en Vincent Dugomier. De toon van De Robbedoesvrienden zal net zo stevig en dramatisch zijn, maar wel bedoeld voor een jeugdiger publiek. Het verhaal is gebaseerd op ware feiten.

"Marcinelle, september 1943. Een jonge lezer van het blad Spirou ontdekt dat zijn favoriete weekblad plotsklaps verboden wordt door de bezetter. Het bloed stolt hem in de aderen en hij beslist zijn vrienden samen te roepen om een verzetsgroep te beginnen. De trilogie De Robbedoesvrienden is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en gaat over een stichtelijke periode tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een tijd waarover Jean Doisy, de toenmalige hoofdredacteur van Spirou/Robbedoes, een prachtige en ontroerende tekst schreef. In het door de nazi’s bezette België grepen meerdere jonge lezers naar de wapens, en dat des te heviger omdat hun blad hen had opgeroepen zich niet te laten ‘charteren’ en de erecode van de club de Robbedoesvrienden na te leven. Twee van de leden kwamen om het leven en Jean Doisy, zelf een grote verzetsstrijder en schrijver van de morele code in 1938, zal dat verlies de rest van zijn leven met zich meedragen. Verteld op maat voor jongeren wordt de reis van de verzetskinderen in deze serie opnieuw afgelegd. Van hun bewustwording tot de manier waarop zij elke subtiele oproep van de krant letterlijk namen, elk van hun heldendaden weerklinkt in een van de negen morele verbintenissen van de Robbedoesvrienden."

Reeks
De Robbedoesvrienden
Deel
1
Pagina's
72
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
geschiedenis
humor
Extra
deel 1 van trilogie met dossier
Prijs
softcover
€ 9,99
hardcover
€ 17,99