Terug naar overzicht

Clifton: De Integrale 1

Op Speurtocht met Kolonel Clifton - Clifton in New York - Clifton tegen de Spionnen - 17. De Duivelse Dwergen

Tekenaar(s)
Raymond Macherot
Jo-El Azara
Scenarist(en)
Raymond Macherot
Greg
Uitgeverij
Le Lombard
Verschijningsdatum

In juni en oktober verschijnen de eerste twee delen van de integrale reeks Clifton bij Le Lombard. Hier zullen zes delen van verschijnen naar het Franse voorbeeld die allemaal in 2011 verschenen. Daarin ontbreken wel enkele korte verhalen uit Kuifje Pocket.

De detectivereeks Clifton werd in 1959 gecreëerd door Raymond Macherot, die zijn jeugd doorbracht in Groot-Brittannië. Voor het weekblad Kuifje had hij toen al zijn dierenstripreeks Chlorophyl bedacht, in drie integralen beschikbaar bij Scratch Books. Na drie delen hield hij ermee op en stapte over naar het weekblad RobbedoesJo-El Azara en Greg maakten toen één verhaal (in 1969) dat ook in de eerste integrale is opgenomen.

Vervolgens namen Turk en Bob De Groot de komische detectivereeks over en dat werd een eclatant succes, net zoals hun gagreeks Robin Hoed. Ze tekenden samen negen albums vol. In 1983 droeg Turk het stokje over aan Bédu wiens verhalen aanvankelijk geschreven werden door Bob De Groot en uiteindelijk door Bédu zelf tot 1995.

Daarna viel er weer een gat tot 2003. Michel Rodrigue was de nieuwe tekenaar, opnieuw met Bob De Groot als scenarist. Ze maakten samen drie albums, gevolgd door een vierde, door Rodrigue zelf geschreven verhaal. In 2008 was het vet van de soep en doofde de reeks uit na eenentwintig delen. De laatste twee raakten niet meer vertaald. Dat zal de integrale reeks dus goedmaken.

In latere comebacktijden werd meer dan één reeks heropgestart, met wisselend succes. De Nieuwe Avonturen van Clifton was zo'n succes. Voormalig Clifton-tekenaar Turk was in 2016 opnieuw van de partij om gloednieuwe verhalen te tekenen, nu op scenario van Zidrou, die zelf al een aantal geflopte (onder meer Macherots reeks Chlorophyl) en geslaagde (onder meer Rik Ringers) comebacks mogelijk maakte. Voorlopig blijft die comeback steken op twee albums in 2016 en 2017. Deze verhalen werden niet opgenomen in de Franstalige integrale reeks van Clifton en moet je ook niet verwachten in de Nederlandstalige editie.

Over de eerste integrale: "Kolonel Clifton is een echte celebrity! Een journalist komt hem interviewen over zijn eerste onderzoek, dat hij voerde toen hij nog op school zat. Maar jong geleerd... is oud gedaan en dat is maar goed ook, want Clifton moet een van zijn scouts redden uit de handen van kidnappers en een raadsel oplossen dat verband houdt met gele tulpen! Clifton is zonder twijfel uniek in zijn soort. Niet verwonderlijk dat Hollywood een film wil maken over zijn leven. Clifton zelf wordt consultant voor die film, in voor- en tegenspoed."

Reeks
Clifton
Deel
De Integrale 1
Pagina's
144
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
detective
humor
Extra
deel 1 van zesdelige reeks
Prijs
hardcover
€ 34,99
luxe met linnen rug en ex libris
€ 75,00
Terug naar overzicht