Terug naar overzicht

Verkoopsucces Canardo dankzij Jacques Chirac

29 mei 2021 Flashback

Hoe wordt een debuterende stripreeks een verkoopsucces? Een met je album zwaaiende burgemeester die later president van Frankrijk zou worden, maakt een explosief verschil! In 1981 was Benoît Sokal 27 jaar toen hij de grote prijs van de stad Parijs won als bekroning voor zijn Canardo-album Moord in de Berm, deel 1 in wat een lange reeks zou worden. Die prijs kreeg Sokal in handen van de toenmalige burgemeester van Parijs, Jacques Chirac. Beide heren schudden de hand en wisselden enkele woordjes uit. Meer dan een vluchtig moment was het niet. Chirac was omringd door een hele hofhouding die een langer contact in de weg stond. Hij poseerde nog wel lachend voor de foto, met het Canardo-album zwaaiend in de hand. Wat er daarna gebeurde, laten we Sokal hieronder uitleggen, geciteerd uit een lokale krant uit Reims waar Sokal woonde. Hij diepte het verhaal in 2019 weer op.

"Het was een verkoopstimulans zonder weerga. De impact na die prijs was geweldig, met name dankzij een foto die werd gepubliceerd waarop je Jacques Chirac met mijn album ziet zwaaien. De volgende dag, toen ik terug was in Brussel, stond de foto in alle kranten. Ik ben naar een boekwinkel gegaan. De verkoop ging door het dak!"

Jacques Chirac was tussen 1977 en 1995 burgemeester van Parijs. Daarvoor was hij premier van Frankrijk, van 1974 tot 1976 en nogmaals van 1986 tot 1988. Tijdens zijn burgemeesterschap was hij tweemaal verliezend presidentskandidaat. In 1995 lukte het hem toch en volgde hij François Mitterand op als tweeëntwintigste president van de republiek. Zijn termijn tot 2002 kreeg een vervolg tot 2007 toen hij de verkiezingen opnieuw won.

Terug naar overzicht