Terug naar overzicht

TikTak-tekenen met Morris, Roba, Franquin en Peyo

29 mei 2021 Flashback

Morris, Jean Roba, André Franquin en Peyo. Een line-up waarbij een notoir handtekeningenjager het zweet van in de klamme handen zou krijgen. Dat alle vier heerschappen ondertussen overleden zijn, moet 'm dan wel nog aan het verstand gebracht worden. En dat de manier van handtekeningen zetten met bijhorend tekeningetje te danken is aan twee van die heren (met name Roba en Franquin) is een ander verhaal...

Enfin, in 1969 vond een kiene tv-producer het een goed idee om enkele striptekenaars uit te nodigen in een tv-studio en hen te laten "TikTak-tekenen". De volledige uitleg daarvan krijg je in dit artikel uit Wordt Vervolgd Presenteert (1985) te lezen en te zien. Het voorbeeld in deze vier pagina's toont zowel het destructieve karakter als het helende temperament van de vier grootmeesters. Enerzijds om elkaar de loef af te steken en de opvolger te zien nagelbijten om een vervolg te improviseren en anderzijds om elkaar weer op de goede weg te helpen. Dat moet een memorabel moment geweest zijn in de studio's. En wat zou er gebeurd zijn met de originele tekeningen? Daarover zijn de bronnen het niet eens. Omdat ze later niet opdoken op bijvoorbeeld veilingen, zijn er hypotheses die stellen dat ze na de uitzending werden vernietigd omdat ze te groot waren. Ofwel worden ze bewaard in de archieven van het productiehuis INA, ofwel raakten ze in het bezit van Jean Frapat, de oorspronkelijke bedenker, regisseur en presentator van het programma. Hij overleed in 2014.

Het Franse tv-programma heette Tac au Tac en liep tussen 1969 en 1975 op ORTF. Daarin passeerden heel wat striptekenaars de revue die volgens dit concept elkaars tekeningen aanvulden of een gezamenlijke tekening maakten.

Op ina.fr vind je alle 108 uitzendingen van Tac au Tac terug. Die kan je er gratis bekijken. De aflevering met Morris, Roba, Franquin en Peyo werd uitgezonden op 5 juli 1971 en die vind je hier terug.

Terug naar overzicht