Terug naar overzicht

Tekenfilm Chlorophyl

28 mei 2022 Flashback

Hieronder kan je de Franstalige tekenfilmversie van het Chlorophyl-verhaal Het Behekste Bos bekijken. Productie: Belvision, de Belgische tekenfilmstudio van uitgeverij Le Lombard, eind jaren 1950. 

Dit was de eerste tekenfilm van Chlorophyl in kleur nadat Raymond Macherots verhalen Chlorophyl tegen de Zwarte RattenChlorophyl en de Samenzweerders en De Spoorpiraten al een zwart-wittekenfilmversie kenden. De tekenfilms waren bedoeld om te concurreren met Disney. Zaakvoerder Raymond Leblanc wou met Belvision alleszins het Europese antwoord op Disney bieden, wat hem op een zeker moment zelfs even lukte qua aantal producties en bereik.

In oktober 1959 zond Brussel Vlaams (het huidige éénChlorophyl en de Zwarte Ratten uit, getuige bovenstaande aankondiging in Humo nummer 997 van 18 oktober.

Macherot zelf liep niet hoog op met de animatie van zijn dierenstrips. Met het oog op toekomstige tekenfilmadaptaties naar zijn dierenstrips vereenvoudigde de auteur zijn tekenstijl vanaf De Wraak van Anthraciet in 1961. Belvision toonde echter geen interesse meer in Chlorophyl. Macherot besliste daarom om terug te keren naar zijn oorspronkelijke tekenstijl vanaf De Drie Nozems (1962). In 1963 en 1966 schreef en tekende hij nog twee verhalen van Chlorophyl voordat hij de overstap maakte van het weekblad Kuifje naar Robbedoes. Hij verkocht de rechten van Chlorophyl (én Clifton) aan uitgeverij Le Lombard, maar hij behield nog wel de rechten op het personage Anthraciet zodat al zijn navolgers het personage niet konden en mochten gebruiken. Pas in 1986 dook Anthraciet weer op in een verhaal van Walli en Bom

Alle stripverhalen van Chlorophyl door Macherot zijn gebundeld in drie integralen die zijn uitgegeven én herdrukt door Scratch Books. De vele verhalen die na Macherot zijn gemaakt, raken almaar verder vergeten. Een aantal daarvan is nooit in album verschenen, sommige verhalen zijn zelfs nooit in het Nederlands gepubliceerd en bleven indertijd ook verstoken voor de lezers van het weekblad Kuifje.

Tot nu toe bestaan er geen plannen voor extra integralen met de strips van tekenaars Pierre GuilmardHubuc (ook als scenarist), Dupa (met de hulp van onder meer Tome & Janry), Walli en de scenaristen GregBob De Groot en Michel de Bom. In 2014 verscheen bij Le Lombard ook nog een geflopt comebackalbum door Godi en Zidrou en in 2016 kwam bij dezelfde uitgeverij nog een prachtig geschilderd Chlorophyl-verhaal op scenario van Jean-Luc Cornette dat het laatste album van tekenaar René Hausman was. Noch het comebackalbum, noch dat van Hausman raakte vertaald.

Terug naar overzicht