Terug naar overzicht

Ontluisterend interview met Berck uit 1976 en zijn allerlaatste tekeningen

4 juni 2022 Flashback

In nummer 2005 van 16 september 1976 publiceerde het weekblad Robbedoes (en niet Spirou) een interview met Berck van journalist Joop Feijtes. Het interview was toen behoorlijk ontluisterend omdat Berck allerminst een rooskleurig beeld schetste van zijn beroep. Hij waarschuwde ook jonge tekenaars voor tegenslagen en bedrog, die hij zelf ook heeft ondervonden. Toch deelde hij ook tips. Later raadde hij aspirant-tekenaars aan om naast het striptekenen nog een vaste job te hebben.

We citeren zijn volgende raad: "Ik zeg altijd tegen de mensen die me vragen hoe ze zelf striptekenaar kunnen worden dat ze er niet aan moeten beginnen om er veel geld mee te verdienen. Kies dan maar een ander vak. Je moet echt striptekenaar WILLEN worden. Je moet de kracht en de ambitie hebben om jarenlang door te zetten... mislukkingen te incasseren... niet kwaad of moedeloos te worden wanneer een uitgever je steeds weer zegt dat je dingen moet veranderen. Da's pijnlijk. Als je je maanden hebt zitten uitsloven om te horen dat je tekeningen niet kwaad zijn, 'maar'... Als je denkt dat voor je vak over te kunnen hebben... als je bereid bent om voor weinig geld hard te werken aan je tekenvaardigheid, dan heb je een kans. Met striptekenen valt een heel behoorlijke boterham te verdienen. Maar je krijgt die niet voor niks."

Je kan het interview lezen in de onderstaande scans. Ze zijn ook opgenomen in de derde integrale van Sammy die bij Saga Uitgaven verschijnt.

Berck overleed op 28 december 2020. De nacht na ons overlijdensbericht ontvingen we een bericht van lezer Koen Roels, in het dagelijks leven leraar op de lagere school De Klare Bron, vlak naast het rusthuis waar Berck verbleef. Hij stuurde ons foto's van de allerlaatste tekeningen die Berck heeft gemaakt. Berck was de pennenvriend van twee van zijn jonge leerlingen. Ze konden hem nog één brief sturen. Vlak voor de kerstvakantie kregen Bercks pennenvriendjes nog deze tekeningen van hem. We citeren de leraar: "Ik deel ze graag, dat deed hij ook." Deze foto's en het verhaal erachter zijn opgenomen in de tweede integrale van Sammy.

Terug naar overzicht