Terug naar overzicht

Inside joke met blote borsten voor Betty Boop

22 mei 2022 Flashback

Per seconde film of tekenfilm zijn vierentwintig beelden nodig die door de projector worden gejaagd om vloeiende bewegingen te verkrijgen. Tekenfilmmakers moeten dus vierentwintig beelden tekenen per seconde. Ze kwamen er in vroeger tijden al snel achter dat ze met zes van die vierentwintig beelden konden prutsen zonder dat het menselijk oog het zou opmerken, bijvoorbeeld door figuurtjes plots in hun blootje te tekenen.

Tussen 1930 en 1939 produceerde Max Fleischer de oorspronkelijke reeks tekenfilmpjes van Betty Boop met het leeuwenaandeel in de jaren 1930 tot 1934. In die eerste jaren droeg ze een kort rokje en waren haar borsten nauwelijks verhuld. Door de conservatieve, strenge Hays Code (regels waaraan Amerikaanse films moesten voldoen op het gebied van zedelijk gedrag) veranderde ze in 1935 van outfit en droeg ze voortaan een lange, nauwsluitende jurk. Het deed haar populariteit geen goed. Maar al die jaren dook Betty Boop wel telkens een fractie op met ontblote borsten, elke keer ze "Boop boop be-doop" zegt. In die flitsen tekenden de animators Betty met een afzakkend jurkje, zonder dat het kijkers opviel.

Sowieso werden sommige filmpjes van Betty Boop verboden in enkele landen omwille van haar naaktheid. In Popeye The Sailor and Betty Boop (1933) trad ze slechts kort op als Hawaïaans Hula-meisje met niet meer dan een bloemenkransje voor haar borsten. Te bloot voor sommigen.

Toen Betty Boop, net zoals heel wat andere tekenfilmfiguren, een kort optreden maakte in de film Who Framed Roger Rabbit (1988) hanteerden de tekenaars dezelfde inside joke. Medeproducent Disney kwam daar echter achter en na de bioscooprelease paste het de scène aan voor de film op videocassette en later op dvd uitkwam.

Hieronder vind je de oorspronkelijke bioscoopscène met in het derde frame een topless Betty naast acteur Bob Hoskins. Het origineel van het bewuste plaatje hangt ingekaderd in de woonkamer van regisseur Robert Zemeckis.

Trouwens, in diezelfde Who Framed Roger Rabbit amuseerden de tekenaars zich nog met andere scènes. Zo is de ravissante Jessica Rabbit eventjes zonder ondergoed te zien wanneer ze door een ongeluk uit Benny the Cab vliegt en even rond haar as draait. Haar jurk valt daarbij open waardoor ze een inkijkje biedt, maar pas bij de tweede draai verdwijnt haar ondergoed. De scène werd in 1994 voor het eerst opgemerkt op de laserdiscversie van 1988.

Toen daarover werd geschreven, ging de verkoop van de laserdisc omhoog, in een aantal zaken raakte de schijf uitverkocht terwijl men bij Disney en Steven Spielbergs Amblin Entertainment meetings hield om te beslissen wat ertegen gedaan moest worden. Er waren al duizenden exemplaren verkocht voor een andere, gekuiste versie op de markt kwam.

In een andere scène steekt Baby Herman zijn middenvinger uit wanneer hij onder de jurk van een vrouw kruipt. De middenvinger werd voor latere releases en voor Disney+ digitaal weggepoetst.

(Bron: Gary K. Wolf)

Terug naar overzicht