Sigaar op Largo Winch-cover mag niet

1 oktober 2022 Flashback

In ons interview met Philippe Francq en Jean Van Hamme uit 2010 toonde Van Hamme plots aan Francq een plaatje uit Jan Kordaat waarin de held rookt. Nadat we het artbook Largo Winch: Images en Marge 1990-2010 doorbladerden (op een voorwoord van Jean Van Hamme na bevat het boek enkel mooie plaatjes), begrepen we beter de zijdelingse opmerking "En helden mochten nog roken..."

In het artbook staat de originele cover van het Largo Winch-album Golden Gate. Daarop staat Simon Ovronnaz als nieuwbakken acteur een sigaar te roken. Deze cover werd net voor de release ervan gecensureerd. De sigaar werd voor de uiteindelijke albumcover vervangen door een tandenstoker (Simon in het groot) en een brede glimlach (Simon in het klein).

De oorspronkelijke covertekening ging niet verloren. Van de illustratie werd een zogezegde promotieaffiche voor de tv-reeks Golden Gate (waarin Simon meespeelt) gefabriceerd. Een sigaar in de mond van een stripfiguur op de cover van een album dat in veel winkelrekken is te zien, mag dus blijkbaar niet.