Terug naar overzicht

Onvoltooid project: Spin-off Galaxa door Steven Dupré

3 september 2022 Flashback

Op 7 september 2022 verschijnt het eerste deel van Galaxa, een spin-off van De Rode Ridder door Romano Molenaar en Peter Van Gucht met inkleuring van Shirow Di Rosso over de jongere jaren van de latere Fee van het Licht. Dit is lang niet het eerste project rond Galaxa om haar een eigen stripreeks te schenken. Al een paar tiental jaar komen en gaan uiteenlopende projecten. Zo leidde een voorstel van Patrick Cornelis en Marc Legendre met een minireeks over Galaxa en Demoniah onder de arm naar een remake van De Toverspiegel. En dan is er ook nog onderstaand project van Steven Dupré.

In Stripgids nummer 8 van december 2020 zijn 34 van de 180 pagina's gewijd aan geweigerde projecten van Steven Dupré. Het is een hallucinant overzicht, een portfolio op zich, van een dertigtal stuk voor stuk geweldig getekende proefpagina's voor projecten die nooit zijn doorgegaan of met een andere tekenaar. Steven licht ze allemaal toe, soms aangevuld door andere partners in crime wiens projecten net zo goed strandden. Hij spreekt over Samber, Het Land van Langvergeten, De Pioniers van de Nieuwe Wereld, zijn eigen Midgard en een graphic novel, uitgedoofde samenwerkingen met Daniel Hulet, Marvano, Yves Sente, Charel Cambré, Tom Bouden, Denis Bajram, Jean-David Morvan, Alcante en Gihef, Ketnet en een bedoelde spin-off over Galaxa uit De Rode Ridder waarvan we hier het beeldmateriaal afbeelden. Dat zijn ze dan nog lang niet allemaal.

Je komt ook vaak te weten waarom ze niet doorgingen en daar krullen je tenen van. Maar heel wat andere tekenaars kennen deze moeizame processie van voorstellen en geweigerd worden. Stevens getuigenissen zijn een tekenend bewijs van respectloosheid, amateurisme, benadeling, eigendunk bij uitgevers of andere verantwoordelijken, contractbreuk jegens of in het nadeel van tekenaars. Dat leid je er als lezer zelf wel uit af. Toch houdt Steven het positief en benadrukt hij de kracht van volharding. Het ene geweigerde project leidt af en toe naar een concreet voorstel, wat bij hem bijvoorbeeld de Franse bestseller Kaamelott opleverde of samenwerkingen met Valérie Mangin (De Roofdierencub). Het is een eyeopener voor lezers die lang niet altijd beseffen hoe moeizaam het proces van voorstel of vraag tot uiteindelijk resultaat of tot helemaal niets uitmonden.

Tot slot geven we je nog Stevens info over het Galaxa-project dat in 2013 op tafel lag. Het was een nieuwe introductie bij Standaard Uitgeverij waarvoor Steven de jeugdreeks Sarah & Robin maakte. Later scheidden de wegen van de uitgeverij en Dupré met slaande deuren: "Vermoedelijk was het personeel van Standaard Uitgeverij inmiddels volledig vervangen, want opeens kreeg ik een telefoontje van Johan De Smedt (toenmalig uitgeefdirecteur strips, nvdr). Hij nodigde me uit eens te komen praten. Over wat precies was me een raadsel. Maar het bleek een aangenaam en interessant gesprek en een voorstel tot samenwerking waar ik erg blij mee was. Onderweg naar huis borrelden de ideeën al op. Die werden vlot verder uitgewerkt in alweer personages en lay-outpagina's om de uitgever te tonen welke richting ik met het project uit wilde gaan. Johan was erg enthousiast over die eerste aanzetten, en we kwamen wat later tijdens een vergadering met hem en enkele andere werknemers van Standaard Uitgeverij tot een overeenkomst over de voorwaarden. Alles leek in kannen en kruiken. Maar amper een week later kwam de uitgeverij terug op de eerder gemaakte afspraken en de overeengekomen voorwaarden. Zelfs mondelinge afspraken zijn voor mij geldige afspraken, en daarop terugkomen getuigt voor mij van weinig betrouwbaarheid. En dat is de reden waarom de spin-off van De Rode Ridder, Galaxa, nooit het levenslicht zag."

De plooien raakten daarna weer wel gladgestreken. In 2018 verscheen namelijk Boemerang, het tweede deel in de reeks Suske en Wiske-hommages. Het scenario voor het futuristische verhaal is van de hand van Conz.

Bij dit artikel kunnen we meer afbeeldingen laten zien dan in Stripgids. Het gaat om personagestudies en hieronder uitgewerkte storyboardtekeningen van de eerste pagina en de pagina's 2 en 3 die een dubbelpagina vormen.

Terug naar overzicht