Manga: het geile gevaar

27 augustus 2022 Flashback

Dat manga's er in Europa jaren over hebben gedaan om uit het pornoverdomhoekje te geraken, moge bewezen worden door onderstaande artikelen van respectievelijk Wim Van Ryckeghem uit de vroegere krantenbijlage Virus van Het Nieuwsblad en Michel Kempeneers uit het ook al verdwenen maandblad Teek.

Dat manga's voornamelijk geweld en erotiek bevatten, was een heersend vooroordeel. De tekst uit Teek is geschreven met dank aan of met behulp van Willy Vande Walle, toenmalig professor japanologie en tegenwoordig professor emeritus japanologie aan de KU Leuven, en Emmanuel Van Melkebeke, toen eindredacteur van JAMM en een van de grote organisatoren van FACTS

Uit het Teek-artikel zal je onder meer leren dat Mana uit het West-Vlaamse Kortrijk de allereerste Nederlandstalige manga, zijnde Appleseed, op de markt bracht. Toen moest Akira nog menig striplezer verbluffen bij uitgeverij Glénat. En dat was nog maar het begin.

Ondanks diverse pogingen van uitgeverijen zijn manga's niet doorgebroken in onze taalcontreien, zoals ze dat wel deden in andere landen waar ze grote hompen van de stripmarkt opvraten. Jongere lezers lijken daarentegen hun weg weer te vinden naar het uitgebreide aanbod en lezen manga's online of in het Engels.