Onvoltooid project: Een Ster van Zwart Katoen door Grzegorz Rosinski of Raphaël Drommelschlager

27 januari 2024 Flashback

Steve Cuzor en Yves Sente publiceerden in 2018 met Een Ster van Zwart Katoen een dijk van een strip waarvoor ze veel lof en albumprijzen vergaarden. De filmrechten zijn inmiddels verkocht. Toch was Cuzor niet de eerste keus voor het tekenen van het dikke one-shot in de collectie Vrije Vlucht van Dupuis. Oorspronkelijk was Grzegorz Rosinski namelijk vragende partij voor dit verhaal.

Na hun eerdere samenwerking, het tweeluik De Wraak van Graaf Skarbek (2004-2005), wilde Rosinski een strip maken over de Tweede Wereldoorlog. Hij vroeg Sente over een thema na te denken. De scenarist zocht een persoonlijke zoektocht waarbij een groepje mannen kon gevolgd worden op de achtergrond van de oorlog. Hij vond een boek over de historische Monuments Men vóór het een (geflopte) film werd van George Clooney. Sente verbond er een eigen anekdote aan uit zijn studentenijd. Hij bracht een jaar door in Illinois waar hij op een avond was uitgenodigd op een feestje. Hij maakte er kennis met een jongeman met wie hij vriendschap sloot. Op het einde van de avond wou de jongen Yves Sente een cadeau geven: een netjes opgevouwen Amerikaanse vlag. Sente moest wel zweren dat de vlag onder geen enkel beding de vloer mocht raken. Mocht de vlag wel op de grond belanden, diende hij die te verbranden. Sente was geraakt door die vaderlandslievendheid en het geloof in zijn land en de vlag. Bij het bedenken van Een Ster van Zwart Katoen leek de zoektocht naar de allereerste Amerikaanse vlag een sterk onderwerp. Ook de segregatie en de strijd om gelijke rechten voor zwarten nam hij mee in zijn scenario, dat een trilogie moest worden. Grzegorz' zoon Piotr kon het verhaal echter niet waarderen. Hij vond het te veel neigen naar Amerikaanse propaganda.

Geen Rosinski dus als tekenaar, maar Sente stelde het project wel voor aan uitgeverij Dupuis. José-Louis Bocquet, collectiedirecteur van Vrije Vlucht, wou de trilogie liever als één album uitgeven. Steve Cuzor kwam mee aan boord, stelde nog wat veranderingen voor om zich het verhaal en de personages eigen te maken en het kwam tot de inmiddels gevierde samenwerking.

Ook Steve Cuzor had al een project geweigerd voordat hij bij Een Ster van Zwart Katoen uitkwam. Hij kreeg van Glénat namelijk het aanbod om de maffiareeks Er Was Eens op scenario van Fabien Nury te tekenen. Cuzor vond het een mooi verhaal, maar hij kon er niets aan toevoegen. Hij belde zijn vriend Sylvain Vallée... die het project al zelf in handen had gekregen. Ook die reeks werd een groot succes.

Niet alleen Grzegorz Rosinski en uiteindelijk Steve Cuzor kregen Een Ster van Zwart Katoen aangeboden. Tussen die twee tekenaars lag een lange weg waar een kleine vijftien jaar over ging. Het werd ook aangeboden aan Casterman vóór het bij Dupuis belandde en diverse tekenaars maakten proefplaten. Een van hen was Raphaël Drommelschlager van wie in het Nederlands nog geen enkel album is vertaald. Al bij al kon deze tekenaar zich niet vinden in het project. Bovendien had hij het nooit kunnen opnemen tegen Steve Cuzor, vindt hij zelf. Een halve proefpagina zie je hierboven.

Bron: Charles-Louis Detournay — ActuaBD.com, 5 mei 2018