Blueberry nekte eigen westernreeks van cowboy Jean-Claude Mézières

3 februari 2024 Flashback

Van oudsher rijdt Blueberry op het schutblad van de Franse albums in een Grand Canyon-achtig rotslandschap. Die ruiter is in werkelijkheid Jean-Claude Mézières, een goede vriend van Jean Giraud. Mézières was een tijdlang zelf een cowboy in de Verenigde Staten. Vergelijk de illustratie met onderstaande foto. Diezelfde Blueberry nekte de ambitie van Mézières om zelf een western te tekenen.

In 1966, na hun debuut in Pilote met korte verhalen, gingen Pierre Christin en zijn jeugdvriend Mézières samen op zoek naar het onderwerp van een vervolgreeks om aan het Franse stripweekblad voor te leggen. De striptekenaar keek niet verder dan zijn eigen achtergrond als cowboy en stelde een western voor, maar het genre was al met succes ingepalmd door Giraud en Jean-Michel Charlier met Blueberry, Morris met Lucky Luke voor Robbedoes en vanaf eveneens in Pilote, Jijé met Jerry Spring voor Robbedoes en Tibet met Chick Bill voor Kuifje. Moeilijk om tussen te komen, hoewel Hermann en Greg daar wel in slaagden met Comanche.

Na een tijdje te hebben nagedacht over heroic fantasy besloten de twee auteurs na te denken over sciencefiction, een genre waar ze allebei van hielden. Dus legden ze het project Ravian voor aan René Goscinny, die het accepteerde. De serie begon in 1967 in het weekblad.