Onvoltooid project: Guus Slim door Luc Warnant

10 februari 2024 Flashback

Sinds de detectivereeks Guus Slim samen met zijn bedenker Maurice Tillieux in 1979 verdween, liepen veel tekenaars en scenaristen rond met plannen of projecten rond een overname. Dany is er een van. Olivier Schwartz en Yann koesterden ook gelijkaardige plannen en creëerden na een eenmalig hommagekortverhaal van Guus Slim in Spirou dan maar een eigen versie, Atom Agency, waarvan twee albums verschenen. Iemand die zelf de vraag kreeg om de reeks over te nemen, is Luc Warnant, de latere tekenaar van Soda.

Na een eerste Vrij Vel voor een nummer van Robbedoes in 1974, kon Warnant dankzij tekenaar Gos snel aan de bak bij Dupuis. Tijdens een zomervakantie na zijn laatste schooljaar ontmoette hij in Frankrijk de tekenaar van De Katamarom, die toen ook nog Guus Slim tekende. Dat contact en de gesprekken met Gos vielen zodanig goed mee dat Gos Warnant voorstelde om Guus Slim over te nemen. Warnant tekende enkele proefplaten die werden voorgesteld aan uitgever Charles Dupuis en Robbedoes-hoofdredacteur Thierry Martens. Enkele personagestudies van het personage inspecteur Spek zie je hierbij afgebeeld staan. 

Martens hield ervan en zag brood in een overname. Dupuis hield meer van enkele andere platen in de tekenmap van Warnant met een personage dat hij tevoren schiep: Timothey O. Wang. Warnant luisterde naar Dupuis en een eerste verhaal van twintig pagina's verscheen in 1981 in Robbedoes. Er volgde daarna nog een langer verhaal van 44 pagina's. Intussen moest hij nee zeggen tegen André Franquin die hem had gevraagd voor hem te komen werken. Jammer voor Warnant, want hij vernam jaren later dat Franquin graag had gezien dat hij op een dag Guust Flater zou overnemen. Ook een vroege versie van de reeks Pin-Up heeft hij geweigerd. Niet erg allemaal, want op zoek naar een geschikte scenarist voor een nieuwe reeks, stuitte hij op Tome met wie hij dus Soda zou maken, ook al was dat maar voor 2,5 verhalen voordat de tekenaar genoeg kreeg van het stripmedium.