Copycatcovers voor Tex Willer

19 januari 2024 Flashback

De Italiaanse westernreeks Tex Willer bestond in 2023 vijfenzeventig jaar. In 1948 verscheen het allereerste boekje getiteld Il Totem Misterioso. In de beginjaren waren het kleine, dunne boekjes op het formaat dat we in onze contreien lilliputboekjes zijn gaan noemen met één strook per pagina. In Italië kiezen ze voor de benaming strisce of piccolo. Pas in de jaren 1960 kwam hier verandering in en werden oude en nieuwe verhalen voortaan gebundeld tot pocketboekjes met zo'n 112 pagina's. Elke maand lag er een nieuw pocketboekje in de kiosken, iets wat tot op de dag van vandaag wordt volgehouden.

Iedere maand een nieuw avontuur, iedere maand een nieuwe albumcover. De cover van een (strip)boek was — en is — heel belangrijk: het moet opvallen tussen de andere boekjes in de winkel, het moet uitnodigen tot lezen. In die tijd was het Tex-tekenaar van het eerste uur Aurelio Galeppini (Galep) die alle covers mocht tekenen. Pas in 1994, bij pocket 400, hing hij z'n tekenpen aan de wilgen en werd hij opgevolgd door de huidige covertekenaar Claudio Villa.

In de jaren 1960 en 1970 was het kennelijk nog niet zo eenvoudig om iedere maand een pakkende en opvallende westerncover aan te leveren. De laatste jaren wordt er op de diverse Tex Willer-internetforums driftig gezocht naar de inspiratiebronnen van Galep, en er worden er steeds meer gevonden...

In deze rubriek verschenen al eerder artikelen over de dunne scheidslijn tussen "inspiratie opdoen" en "ongeneerd plagiaat", bijvoorbeeld bij de reeks Blueberry en diverse reeksen van Studio Vandersteen, zoals Bessy. Hieronder vind je een flink aantal Tex Willer-covers met de bijbehorende "inspiratiebron". Vaak zijn het covers van oude Amerikaanse stuiverromans. Dell-paperbacks lijken bijzonder populair, maar ook oude filmposters en foto's uit oude westernfilms werden gerecycleerd. Soms is een westernpose zo klassiek dat het toeval kan zijn, maar in de meeste gevallen zijn de scènes en houdingen één op één nagetekend. Niet dat dit enige afbreuk heeft gedaan aan de reeks, Tex Willer is tegenwoordig nog altijd de populairste strip in Italië, met vertalingen in een groeiend aantal landen — in Nederland en Vlaanderen door Uitgeverij HUM!. Alhoewel ook in Italië een dalende verkooptrend geldt, ligt de oplage van de maandelijkse pocket nog altijd rond de 180.000 exemplaren. Aantallen waar uitgeverijen in het Nederlandse taalgebied, en zelfs in Frankrijk, jaloers op kunnen zijn.

Met dank aan Erik van Helvoort.