Onvoltooid project: animatieserie De Katamarom

18 mei 2024 Flashback

In 2013 fabriceerde de ondertussen verdwenen Brusselse animatiestudio AT-Anim een trailer voor een van hun projecten. In samenwerking met het in 2021 verdwenen Gentse Grid Animation werkte het aan een 3D-geanimeerde tv-reeks naar de stripreeks De Katamarom van Gos en zijn zoon Walt. Het eerste seizoen zou 26 afleveringen van elk 13 minuten moeten tellen, gericht op een jonger publiek (van 7 tot 10 jaar) dan van de stripreeks. Tanguy de Kermel was betrokken als regisseur. Hij heeft onder meer ook gewerkt voor de animatiereeks Suske & Wiske Junior, waarvan in 2017 één seizoen volgde.

De Kermel zei er indertijd het volgende over: "We kregen de kans om Gos de 3D-modellen voor te stellen en hij was er erg door aangesproken. Je kan zelfs zeggen dat hij ongelooflijk enthousiast was. We hebben ook de keuze gemaakt om de look van sommige personages te actualiseren, in overeenstemming met Gos uiteraard, want we vonden ze een beetje te sterk verbonden met een bepaalde stripperiode, ze waren wat verouderd."

Een team van een zestigtal medewerkers was al voorzien. Ook een budget van 4,5 miljoen euro lag vast. Det zou allemaal in 2016 op tv geweest moeten zijn, maar de voorwaardelijke wijs van de bovenstaande zinnen maakt al duidelijk dat de Katamarom, Khena en de Melkwegers nooit van de grond zijn gekomen, toch niet als animatiereeks. Volgens Gos komt dat doordat de hoofdverantwoordelijke het project moest opgeven door gezondheidsproblemen bij zijn zoontje.

Wat overblijft is deze trailer en wat losse afbeeldingen. De trailer diende om externe partners warm te maken. Dat lukte aardig na een presentatie in Toulouse waarbij honderdvijftig spontane verzoeken om meer informatie binnenliepen. Producer Arnauld de Batticle dacht toen zelfs al groter: "Als het na twee-drie seizoenen een succes wordt, voorzien we misschien een langspeelfilm. Daar hebben we natuurlijk een optie op genomen. Maar momenteel focussen we ons op het schrijven van de best mogelijke afleveringen voor de televisie." Daar kwam dus allemaal niets van terecht.