Emmy-stripje van De Smurfen

11 mei 2024 Flashback

In de jaren 1980 was de tekenfilmserie De Smurfen een internationaal fenomeen dankzij de productie van Hanna-Barbera onder toeziend oog van Peyo en Yvan Delporte. De reeks was tussen 1983 en 1989 jaarlijks genomineerd voor een Daytime Emmy Award, de hoogste Amerikaanse televisieonderscheiding. In 1983 en 1984 verzilverde de reeks de nominaties als winnaar. Scott Shaw, een van de animatoren, somde in dit stripje voor de Amerikaanse vakpers de Emmy's en de complimenten die losse afleveringen verwierven met het oog op het binnenrijven van een derde Emmy.

Shaw is ook een scenarist, storyboardtekenaar, regisseur en al wat met producties voor tekenfilms, video, films, games en reclamespotjes te maken heeft. Hij kreeg vier Emmy-certificaten voor zijn werk aan Jim Henson's Muppet Babies. Als striptekenaar werkte hij voor zowat elke denkbare Amerikaanse uitgeverij, van Archie, Disney, Bongo over Dark Horse, Harvey, Topps, Pacific tot DC en Marvel. Hij tekende naar eigen zeggen duizenden (publicitaire) strips van onder meer The Simpsons, Sonic the Hedgehog, Yogi Bear, The Flintstones, Scooby Doo en ontzettend veel meer. Hij ontwierp ook poppetjes van figuren van Hanna-Barbera en The Simpsons voor McFarlane Toys. Bovendien is hij een van de oprichters van het wereldvermaarde Comic-con in San Diego.

De Hanna-Barbera-tekenfilmreeks De Smurfen liep van 1981 tot 1990 met 256 afleveringen die samen goed zijn voor in totaal 418 verhalen. Intussen is een 3D-geanimeerde serie een feit die sinds 2021 wereldwijd op diverse tv-zenders en streamplatformen te zien is