Dokter Watson door Nigel Bruce stond model voor commissaris Sigismond Baardemakers

6 augustus 2022 Flashback

In de periode 1938-1946 vertolkten de Britse acteurs Basil Rathbone (1892-1967) en Nigel Bruce (1895-1953) in veertien Amerikaanse zwart-witspeelfilms de rollen van het beroemde duo Sherlock Holmes en dokter Watson. De John H. Watson van Bruce stond model voor commissaris Sigismond Baardemakers uit de stripreeks Rik Ringers. De bewering “Baardemakers is een typische Franse politie-inspecteur, klassieker kan bijna niet”, zoals geschreven is in de op 3 maart 2022 verschenen integrale Rik Ringers: De Beginjaren boek 3, pagina 6, lijkt daarom niet te kloppen.

De overeenkomsten tussen Bruce’ Watson en Baardemakers zijn legio, niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua karakter. Witte, grijze haardos en dito snor, drager van een lange bruine geruite overjas en pijproker — Baardemakers rookt overigens ook sigaren. Verder is de door Bruce vertolkte Watson evenals Baardemakers zeer sympathiek en zeker dapper, maar ook enigszins naïef en ietwat sullig. Toch is hij de boezemvriend van Sherlock Holmes. Deze laatste heeft natuurlijk iemand nodig om zijn superioriteit op te doen afstralen. Verder zet Watson hem soms door een zijdelingse opmerking op het juiste spoor en uiteraard heeft hij de arts nodig om de doodsoorzaak van de moordslachtoffers vast te stellen. Een briljante detective kan natuurlijk niet alles. Zie ook de overeenkomsten met het duo Rik Ringers en commissaris Baardemakers. Een zeer slimme misdaadjournalist, die vooral van deductie, maar ook van inductie gebruikmaakt, daarbij ondersteund door zijn vriend en diens politieapparaat. De (forensisch arts van de) politie stelt tenslotte de doodsoorzaken vast.

De info in het achtergronddossier van Rik Ringers: De Beginjaren boek 3.

 

De vertolking door Bruce leverde hem zowel kritiek als lof op. Sherlock Holmes-puristen verweten hem dat zijn Watson minder competent en vooral dommer was dan de romanfiguur van Arthur Conan Doyle (1859-1930). Anderen zien en zagen in hem juist de ultieme Watson-vertolker. Ook in het dagelijks leven waren beide acteurs trouwens goede vrienden.

Linksboven: Watson in zijn karakteristieke geruite overjas (uit Terror by Night, 1946). Rechtsboven: Commissaris Baardemakers in zijn geruite overjas. Onder: Basil Rathbone en Nigel Bruce.

 

Wie nog twijfelt, zou er goed aan doen om Pursuit to Algiers (1945) een keer te bekijken. Deze rolprent heeft bij scenarist André-Paul Duchateau als een van de inspiratiebronnen gediend voor Rik Ringers 6: Gangsters op de France. De overeenkomsten zijn talrijk, zoals het begeleiden en beschermen van een belangrijk persoon op een passagiersschip, een mislukte aanslag door een raam, de gelijkenis tussen de criminelen Mirko en Acrobaat — beiden voormalige circusartiesten met een deukhoed met band, een geruit colbertje en een vlinderstrikje —, het spelen van deck aan boord van de schepen met de tegenstrever(s) en een mislukte bomaanslag.

Links: Het personage Mirko in Pursuit to Algiers (1945). Rechts: Het personage Acrobaat in Rik Ringers 6: Gangsters op de France (1966 in het weekblad Kuifje).

Meer lezen over de Sherlock Holmes-films met Rathbone en Bruce:

LEO KUPERS