De dood van Corto Maltese

13 augustus 2022 Flashback

Avonturier Corto Maltese ontmoet in 1918, in het nog steeds door de Eerste Wereldoorlog gedomineerde Ethiopië, de kamelendrijver Cush die voor de vrijheid van zijn volk vecht. Met hem kan Corto heel wat gedachten delen. Ondanks hun tegenstellingen komt het tot een vriendschap waarin ze als gelijken tegenover elkaar staan. Het personage Cush duikt later nog op in het eerste album van Hugo Pratts andere grote reeks, De Woestijnschorpioenen, met name in het verhaal En in Ons Klein Huisje... Uit zijn mond vernemen we dat Corto verdween (zonder vermelding van zijn dood evenwel) tijdens de Spaanse Burgeroorlog. De fascistische Italiaanse luitenant Stella en de Pool Koïnsky — in een bepaalde mate de spirituele zoon van Corto — aanhoren deze info.

In het in september 2010 verschenen De Verborgen Geschiedenis deel 15, De Kamer van Amber, laten Igor Kordey en Jean-Pierre Pécau zien wat er volgens hen met Corto is gebeurd in 1937 aan het front bij Barcelona. De auteurs schromen er zich niet voor om hem tegen de muur te zetten en hem te laten afknallen door een executiepeleton, ook al zien we eigenlijk noch het schieten zelf, noch het lijk van Corto. Tussen de andere anarchisten wacht Corto statig en gelaten op zijn lot, z'n eeuwige cigarillo rokend. Het is zeker geen heldendood, maar tekenaar Kordey zal vast begrijpen wat de gevolgen van een burgeroorlog kunnen zijn. Hij maakte er zelf een mee in Joegoslavië en zag er verschrikkelijke zaken. Als Kroaat vocht hij actief mee tegen de Serviërs. Een van de resultaten is dat hij nu nog steeds uit het blote hoofd een kalachnikov kan tekenen....

Uiteraard is de visie van Kordey en Pécau op de verdwijning van Corto Maltese slechts speculatie, want het betreft een ietwat morbide knipoogje naar de klassieke reeks Corto Maltese.

In 1981 was Pratts landgenoot Vittorio Giardino Kordey en Pécau al voor om Corto's vermoedelijk laatste levensmomenten vast te leggen voor het Italiaanse, collectief hommagealbum Dedicated to Corto Maltese, in 1985 uitgegeven in het Frans door Kesselring. De pagina werd ook gepubliceerd in (A Suivre) nummer 213 uit oktober 199 voor een speciaal nummer ter gelegenheid van de dood van Hugo Pratt. Ook hier wordt er niets expliciets in beeld gebacht, maar aannemelijk is dat Corto geëxecuteerd is... al wordt er toch afgevraagd of het wel om de echte Corto gaat!