Terug naar overzicht

De verloren Batman-film van Andy Warhol

20 juli 2021 Flashback

Batman Dracula uit 1964 zal je niet terugvinden in het canon van officiële Batman-films. Ten eerste omdat de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol de twee uur durende experimentele zwart-witprent draaide zonder de toestemming van uitgeverij DC Comics. Ten tweede omdat Warhol die enkel liet vertonen op zijn tentoonstellingen.

Warhol was een fan van de comicreeks en de oude bioscoopserails van Batman. Hij maakte zijn eigen film als een hommage, met Jack Smith als vertolker van zowel Batman als graaf Dracula. De andere acteurs en actrices kwamen voornamelijk uit de film-, kunst- en toneelwereld. De film werd jarenlang als verloren gewaand omdat Warhol alle kopieën liet vernietigen. In 2006 doken er scènes op in de documentaire Jack Smith and the Destruction of Atlantis. Van her en der kwamen andere scènes bij elkaar. Vandaag is er ongeveer 40% van de originele film teruggevonden en bij elkaar gebracht. 

Opmerkelijk, Warhols campy Batman-bewerking kwam twee jaar voordat de tv-reeks met Adam West als de Caped Crusader. Tot dan bestonden er al bioscoopserials van Batman, de eerste amper vier jaar nadat de stripreeks werd gecreëerd. Over deze serials kan je hier meer lezen.

Nadat vanaf 1966 de tv-reeks van Batman met Adam West stormenderhand de wereld veroverde, poseerden Andy Warhol en zangeres Nico (Christa Päffgen) in de loop van 1967 in de pakjes van respectievelijk Batman en Robin voor het magazine Esquire. Frank Bez kiekte de plaatjes waarvan je er hier enkele ziet afgebeeld.

Extra: De compilatie van alle teruggevonden scènes en een minidocumentaire over de film.

Terug naar overzicht