Stripfiguren die werkelijk naar de ruimte reisden

11 juli 2021 Flashback

In de dick swinging contest om als eerste miljardair de ruimte in te vliegen, won Virgin-baas Richard Branson op 11 juli 2021 het pleit. Een week later was Jeff Bezos aan de beurt. En net zoals piloten vroeger pin-ups op hun vliegtuigen lieten afbeelden, prijkte er ook op de VSS Unity (de naam van het ruimteschip van Virgin Galactic, VSS = Virgin Space Ship) een pin-up op de romp. Het is het werk van de Britse grafisch vormgever en illustrator Toby Tinsley. Ze kreeg de naam Galactic Girl en Tinsley kreeg er carte blanche voor, behalve dat haar gezicht gebaseerd moest zijn op dat van Richard Bransons moeder Eve. Het moederschip heet de VMS Eve (VMS = Virgin MotherShip).

Illustraties, strips en ruimtevaart gaan goed samen. Talloze stripfiguren bezochten andere planeten of beleefden avonturen in de ruimte. Slechts weinigen ervan maakten in realiteit een ruimtetrip. Kuifje zette op zich al monumentale stappen op de maan (Mannen op de Maan) na een spannend tochtje in de ruimte (Raket naar de Maan). Dankzij de allereerste Belgische astronaut Dirk Frimout vloog Kuifje in 1992 werkelijk mee in de ruimte. Frimout, die er zelf uitziet als professor Zonnebloem, had tijdens zijn ruimtereis namelijk enkele Kuifje-attributen bij zich. Vele jaren later trok hij het land rond met de lezing Kuifje in de ruimte. En in 1982 werd op initiatief van Kuifje-liefhebber Jean Meeus planetoïde nummer 1652 vernoemd naar Hergé. Het werd ontdekt door medewerkers van het observatorium in Ukkel in hetzelfde jaar dat het album Mannen op de Maan uitkwam.

Bij de start van de Amerikaanse Apollo-missies in de jaren 1960 was er al een band met Charles M. Schulz' Peanuts en Snoopy. Gags met Snoopy op de maan kregen het publiek warm voor Amerika's verwezenlijkingen in de ruimte. In mei 1969 reisden astronauten in de Apollo 10 naar de maan. De ruimtevaarders noemden het landingstuig Snoopy en de commandomodule Charlie Brown. Net voor het opstijgen op aarde kregen de astronauten nog een groet van een Snoopy-knuffel en kregen ze een Snoopy-vaandel te zien.

NASA-astronauten zijn ook de enigen die Silver Snoopy-awards (een kleine zilveren Snoopy-badge die meeging op een ruimtevlucht) uitreiken. Meer bepaald aan werknemers of toeleveranciers van de NASA als beloning voor buitengewone verwezenlijkingen op het gebied van veiligheid tijdens de vlucht en bij succesvolle missies. Het is een eigen bekroning van de astronauten die als een hoge eer wordt beschouwd in ruimtevaartkringen.

Op 26 november 1965 werd de eerste Franse kunstmatige satelliet gelanceerd, toen de zesde natie na de toenmalige Sovjetunie, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Italië. De satelliet kreeg eerst de naam A-1 (naar het Franse woord armée, leger). Na de succesvolle lancering werd het herdoopt in Asterix als eerbetoon aan de stripheld van Albert Uderzo en René Goscinny. Op 24 december 1979 werd een andere Franse satelliet gelanceerd die de bijnaam Obelix kreeg. Het gevaarte woog 1.600 kilo — "Wie is hier dik? De officiële naam luidde echter CAP-1.

Voorts zijn er heel wat ontdekte hemellichamen (zoals asteroïden) vernoemd naar stripfiguren. De Franse astronoom Jean-Claude Merlin is in zijn eentje al verantwoordelijk voor tientallen namen van ontdekte planetoïden en asteroïden. Hij is beslist een stripliefhebber, want hij vernoemde sinds eind jaren 1990 tientallen ontdekkingen naar striptekenaars en stripfiguren die officieel zijn erkend. Uit zijn lijst filteren we Morvan, Marsupilami, Mandryka, Philgeluck, Gotlib, Enkibilal, Bretécher, Jodorowsky, Wolinski, Satrapi en Cabu. De man blijkt ook een voorliefde te hebben voor hardrock, want hij noemde een paar planetoïden naar Rammstein en Motörhead. Zijn collega-astronoom Michel Ory doopte in 2001 dan weer een eigen ontdekking naar Merlin. Hij gaf een asteroïde de naam Nilrem.

© Snoopy-afbeeldingen en Dirk Frimout: NASA