Terug naar overzicht

Onvoltooid project: Natasja-parodie door Yann en Conrad

4 september 2021 Flashback

Terwijl Robbedoes nummer 2200 van 12 juni 1980 in het Nederlands een gewoon nummer van 52 pagina's was, konden lezers van Spirou zich plezieren met een dik nummer van 116 pagina's met in het midden nog een extra vakantienummer erbij. Op een van die extra pagina's staat een pagina, Les Dossiers Maudits de Spirou, waarop de geboorte van Natasja wordt verteld. Die komische versie van Yann en Didier Conrad is weliswaar niet gebaseerd op de werkelijkheid.

Het duo Yann en Conrad maakte in die periode furore met de gitzwarte reeks De Onnoembaren en extra animatie in het weekblad door cartoons, gags en korte verhalen waarin ze weleens in het rond schopten of op lange tenen van collega's trapten. In het Frans maakten ze de hoofdingen van Spirou onveilig door maandenlang in het blad gepubliceerde stripreeksen en tekenaars te bekritiseren. Het was hun strijd tegen middelmaat, dik tegen de zin van de geviseerde auteurs.

Yann en Conrad maakten ook parodieën. Op de belegen verhalen van Oom Wim bijvoorbeeld, getekend door diverse tekenaars. Of van Buck Danny, die na twee plaatjes wordt overreden door een Jeep waarop het eerste verhaal van De Onnoembaren begint. Andere parodieën raakten niet verder dan hun tekenplank en raakten nooit gepubliceerd. Het gaat om onvoltooide parodieën op De Club van Vijf, Goldorak en Natasja. Van deze laatste bestaan zes uitgewerkte pagina's met een zekere Nathalie als stewardess. Ze zijn getekend in 1979, net voor hun beruchte hoofdingenrubriek Les Hauts de Pages.

Dit moest een kort verhaal worden, maar omdat beide heren niet zo goed wisten hoe het verder moest verlopen, hielden ze het voor bekeken. Een reproductie van de originele pagina's, waarvan de inkt al was vervaagd, werd in 2021 gepubliceerd in Oufti, een Franstalig ledenblad voor fans van François Walthéry. De kwaliteit van het drukwerk is ondermaats, terwijl Didier Conrad kon ons niet verder helpen met een betere versie, maar intussen vonden we veel betere afbeeldingen van de originelen. Meer dan veertig jaar na datum vindt Conrad deze pagina's zelf niet al te best. Een rubriek als Flashback dient daarentegen om dergelijke vergeten dingetjes te presenteren. De pagina's brachten Walthéry toen en nu alvast aan het lachen. Voor Oufti tekende en schreef hij er nog een korte inleiding bij: "Dit is van Yann en Conrad (Didier), ja degene die nu Asterix tekent! Ze waren een parodie op Natasja begonnen, onafgemaakt... Ze wisten niet al te goed waar ze naartoe gingen... Maar het is goed gemaakt... en ik heb er goed mee gelachen..."

Terug naar overzicht