3 of 217
De handtekening van Willy Vandersteen / Paul Geerts
Standaard Uitgeverij startte in mei 2017 met de reeks Suske en Wiske Classics met de bedoeling alle Suske en Wiske-verhalen van Willy Vandersteen en zijn opvolgers opnieuw uit te brengen met een nieuwe inkleuring, een nieuwe lettering en voortaan op groter formaat met flappen aan de cover. Per vier albums, die niet chronologisch verschenen, werden de albums ook telkens gebundeld in een integrale in hardcover met per verhaal twee infopagina's. Na achtentwintig albums en zeven integrales hield de herdrukpoging er in 2019 mee op. De integrales verkochten goed genoeg, de softcovers echter niet.
Boven de reeksnaam op de cover stond telkens de handtekening van Willy Vandersteen. Wacht eens even... Lezer en Suske en Wiske-liefhebber Kees Verhulst meldde ons kort na het verschijnen van de eerste vier delen dat de handtekening in werkelijkheid van Paul Geerts was. In het dagelijks leven is Kees geregistreerd handschriftdeskundige die voor de Nederlandse politie werkt. Hieronder vind je zijn oordeelkundige bevindingen.
De handtekening van de Classic-albums.
Willy Vandersteen overleed in 1990 en had vele fans. Wie het geluk heeft gehad hem te mogen ontmoeten, heeft wellicht een 'echte' handtekening van hem in zijn of haar verzameling. Maar niet alles is wat het lijkt, want het kan ook een handtekening zijn die door een medewerker van Studio Vandersteen is gezet. Niet alle fanmail werd namelijk door Vandersteen zelf behandeld. Bekend is dat met name Paul Geerts veel fanmail beantwoordde en in de tijd dat hij nog niet echt bekend was bij het publiek en nog werkte in de schaduw van Willy Vandersteen, ondertekende Paul met de handtekening "W. Vandersteen". Overigens gebeurde dit te goeder trouw en wist Willy Vandersteen ervan.
Een snel gezette handtekening van Willy Vandersteen uit 1983.
Een wat langzamer gezette handtekening van Willy Vandersteen met tekening uit 1988.
In de afbeeldingen hierboven zien we twee echte handtekeningen van Willy Vandersteen. Deze handtekeningen maken een vlot geproduceerde indruk en zijn te herkennen aan de vaak hoge letter W met linksboven een lus, de letter V met een kleinere lus gevolgd door de lettercombinatie an, dan de letter d die overgaat in een langere streep naar rechts wat meteen ook de dwarsstreep van de letter t is. Daarna volgt de lettercombinaties erst en een. De laatste eindigt in een onderstreping vanuit de laatste letter n. Zo kennen we de handtekening van Willy Vandersteen.
Willy Vandersteen had een snelle handtekening die werd geplaatst als ondertekening van brieven en tijdens signeersessies waarbij alleen handtekeningen werden gezet. Hij had echter ook een wat langzamere handtekening die werd gebruikt wanneer hij signeerde in combinatie met een tekening of wanneer er een oplage van een speciale uitgave gesigneerd moest worden. Dit onderscheid is hier te zien in de afbeeldingen.
In de jaren 1980 werd Paul Geerts meer en meer bekend en hij signeerde op beurzen. Hij signeerde met zijn eigen handtekening. Eerst kwam er een tekening op papier, vervolgens de tekst Van harte voor... en zijn handtekening. Het materiaal dat Paul Geerts heeft geproduceerd dient mooi als vergelijkingsmateriaal voor de handtekening van Willy Vandersteen die op de Classics-albums zichtbaar is. Want als we goed naar de echte handtekening van Vandersteen kijken en we vergelijken die met die van de Classics-albums, dan zijn toch aardig wat verschillen waar te nemen. Zo ontbreekt de hogere letter W, de letter V is anders en de lettercombinatie an is leesbaar als au (zoals in Paul). In de rest van de handtekening zijn op microniveau verschillen waarneembaar, maar die zien we pas als we de handtekeningen naast elkaar leggen.
Handschrift en handtekening van Paul Geerts.
In dit stukje tekst heeft Paul de naam Willy Vandersteen geschreven. De manier waarop de naam Vandersteen is geschreven lijkt sterk op de handtekening van de Classics-albums. Let op de hoofdletter V van Vandersteen en vergelijk die eens met de letter V uit de handtekening op de Classics-albums.
Hoe weten we nu dat Paul Geerts de schrijver is van de handtekeningen van Willy Vandersteen? Niet alleen de handtekening kunnen we vergelijken, maar ook de zin Van harte voor en we kunnen zelfs naar de tekening kijken. Willy Vandersteen tekende de figuren meestal naar links kijkend en hij gebruikte vaak dezelfde verschijningsvormen .
Een tekening van Lambik zoals Paul Geerts die tekende met de ondertekening W. Vandersteen door Paul Geerts.
Paul Geerts daarentegen varieerde veel meer in zijn tekeningen, maar ook van hem zijn de tekeningen duidelijk te herkennen aan de stijl die hij gebruikte. Wanneer we tot slot een tekening zien in de stijl van Paul Geerts met de handtekening W. Vandersteen eronder en de zin Van harte in het handschrift van Paul Geerts, dan kunnen we constateren dat één en één twee is (Lambik zou zeggen: één politicus en nog een politicus zijn niet twee eerlijke mensen). Onmiskenbaar kunnen we vaststellen dat Paul Geerts signeerde uit naam van Willy Vandersteen. En dat allemaal te goeder trouw.
Helaas moeten we ook constateren dat er handtekeningen van Willy Vandersteen bestaan die niet te goeder trouw zijn gezet. Dat zijn vervalsingen, vaak geproduceerd als doel om er geld aan te verdienen. Hieronder zien we een voorbeeld. De handtekening is te herkennen aan de aarzelingen die zichtbaar zijn en het monotome drukverloop (er zit geen snelheid in). Pas dus op wanneer je een duur kavel koopt en kijk goed naar de handtekening.
Een vervalste handtekening van Willy Vandersteen. In de handtekening zien we aarzelingen en lijnen die niet strak gezet zijn. De letter d met de streep door de letter t wijkt af.
Standaard Uitgeverij liet na de publicatie van dit artikel in 2017 weten op de daaropvolgende edities van Suske en Wiske Classics een echte handtekening van Vandersteen te plaatsen. De uitgeverij hield woord.
3 of 217