Terug naar overzicht

De Avonturen van Rikki en Pukki door Wil(ly Vandersteen)

21 december 2021 Flashback

In 1996 publiceerde het toen gloednieuwe tijdschrift De Tuftuf-Club een opmerkelijk document die Willy Vandersteen-vorsers terugvonden in een stoffige lade in de Kalmthoutse Studio Vandersteen. Het betrof een coverontwerp uit vermoedelijk 1944 van Willy Vandersteen die de illustratie rechtsboven signeerde met "tekst en teekeningen Wil." Over de titel was hij er nog niet volledig uit. De Avonturen van Rikki en Pukki: Rikki Speurder werkte hij typografisch wel uit, maar linksboven noteerde hij een paar alternatieve titels met andere namen die konden dienen voor zijn personages: De Heldendaden van Koen en Wiske of ook Koen en Smoutje. Het gaat hier uiteraard over een voorloper van Rikki en Wiske waarvan Rikki al na één avontuur werd vervangen door Suske.

Maar ook het verhaal dat Vandersteen in gedachte had, week nog af van het uiteindelijke allereerste album van de langlopende serie. In het album Rikki en Wiske in Chocowakije komen geen drakkars voor, laat staan dat het verhaal zich afspeelde aan een woeste kustlijn.

Het duurde nog tot 30 maart 1945 vooraleer het eerste strookje van Rikki en Wiske in de krant verscheen. Suske en Wiske of eigenlijk Rikki en Wiske had dus net zo goed Rikki en Pukki of Koen en Wiske of Koen en Smoutje kunnen heten.

Dit unieke document raakte in 2013 geveild voor 33.000 euro bij veilinghuis Bernaerts in samenwerking met de erven Willy Vandersteen.

Bron: Peter Van Hooydonck — De Tuftuf-Club 1, oktober 1996, 't Vlaams Stripcentrum

Terug naar overzicht