Winkel in de kijker: De Stripkever (Mechelen)

21 mei 2025 In de kijker
tekst en foto's: Martin Hofman

 

Voor een tweede kennismaking met een stripwinkel houdt Martin Hofman deze keer halt bij De Stripkever in Mechelen. Eigenaar Jan Phlips zet deels uit eigen voorkeuren zwaar in op meer alternatieve titels en heeft concrete uitbreidingsplannen.

 

Klant weet wat-ie wil

De Stripkever bevindt zich op wandelafstand van de Grote Markt van Mechelen. De winkel is gevestigd in het interne Shopping Bruulcenter.

De benaming Stripkever is eigenlijk gek ontstaan. Toentertijd werden de namen van stripspeciaalzaken gemakkelijk toegekend aan de naam van een of andere stripfiguur. Eigenaar Jan Phlips overwoog eerst de naam Obelix, maar is van dat idee afgestapt omdat hij een originele benaming wou. Hij had op dat moment een collectie miniatuurautootjes van het model Volkswagen Kever. Jan maakte de fusie van strips en Kevers, en de naam was geboren. In het begin figureerde een Volkswagen Kever in het logo, dat na verloop van tijd vervangen werd door het insect.

Jan begon in 1991 met de zaak in het winkelcentrum. Dat was toen schuin over waar de zaak nu gevestigd is. De oppervlakte was beperkt tot 35 m². “Na een zestal jaar hebben we de middelste muur eruit gehaald, waarna we over een dikke 60 m² konden beschikken. Waar we nu zitten, hebben we de beschikking over twee verdiepingen. Boven zijn momenteel de tweedehandsafdeling, en ook de comics uit de jaren 1990 aan scherpe prijzen gevestigd. Dat maakt dat we alles bij elkaar 275 m² groot zijn. Bovendien staan er voor de zaak, in de gang, ook nog een aantal stripbakken en tafels.”

Ik voel me soms een beetje ingesloten, en het heeft misschien als nadeel dat de zaak achterin het winkelcenrum ligt, maar wij hebben heel veel digitale data, waardoor het aantal ingeschreven stripfans constant aangroeit. Zo bereiken we toch veel striplezers.”

Jan vervolgt dat hij zich heel prominent uitspreekt in zijn nieuwsbrieven, met goede striptitels. Dus de bezoekers komen eigenlijk voor kwaliteit én ze zijn heel gericht op wat ze willen.

Verkooptoppers en persoonlijke favorieten

Jan vervolgt dat het bij De Stripkever draait om kwalitatieve titels, zowel voor stripverhalen, graphic novels, manga's als comics. Hij stipuleert dat hij in De stripkever de nadruk legt op de wereld van het beeldverhaal met als uiting de negende kunst. Hij vindt dat zo de link met kunst en het betere alternatieve boek is gelegd. Jan: “Steeds op zoek naar vernieuwing, creativiteit en originele insteek zijn hierbij criteria om van De Stripkever als speciaalzaak net die ándere zaak te maken. En daar is duidelijk een cliënteel voor!”

De bestverkopende reeksen zijn Blake en Mortimer, Thorgal en de comicreeks Saga. Jan zet zich nu in voor het tweeluik Batavia van Thimothée Montaigne en Xavier Dorison, waarvan recent deel 1 is verschenen. Dat is voor de fervente striplezer die hij zelf is een van de interessantste nieuwe publicaties, ook omwille van de mooie tekeningen.

Ook Craig Thompsons bundeling van zijn reeks Ginseng Roots verkoopt momenteel erg goed in De Stripkever, maar ook alles van Daniel Clowes. Jan heeft zich tevens gespecialiseerd in minder bekende reeksen van de Amerikaanse uitgeverij Image. En ook die brengt hij goed aan de man.

Sinds 2000 zet hij in op allerlei import. Hij geeft The Black Monday Murders, wat helaas op twee delen gestrand is, of Injection van scenarist Warren Ellis als voorbeelden.

Ook hier zijn er strips die niet zo goed verkopen. Jan duidt op titels die door uitgevers te ver op voorhand worden aangekondigd terwijl kleinere uitgeverijen maanden op voorhand op sociale media reclame maken voor hun te verschijnen aanbod waarbij het momentum alweer voorbij is wanneer ze verschijnen.

Soms is het een gok. Jan duidt op het album Goldorak van uitgeverij Silvester. "Dat album vloog hier letterlijk buiten, zo groot was de belangstelling, maar de verkoop ervan is nu een beetje stilgevallen."

Een favoriete auteur van Jan is Chris Ware. Dat vind hij een ode aan de klare lijn, maar op een totaal alternatieve manier. “Ik heb als uitbater het geluk gehad origineel werk van hem aan te kopen, en dat hangt in mijn woonkamer thuis.” Hij is er eveneens in zijn nopjes mee dat het werk van Chris Ware goed verkoopt in De Stripkever. Ook de twee delen van My Favourite Thing is Monsters van Emil Ferris zijn persoonlijke favorieten. In dit geval omwille van de originaliteit om de grafische aanpak met balpen te tekenen, zoals toen je in de schoolklas zat, je jezelf verveelde en in je schoolschriften tekende.

Lezerscorner en meer manga's

Op de bovenste ruimte wordt binnenkort de manga-afdeling geïnstalleerd, vervolledigd met Nederlandstalige comics. Compleet met zetels erbij, zodat het jonge publiek er kan lezen. Ook gaat Jan er opnieuw een bar plaatsen, met koffie, frisdrank, en voor het volwassen publiek een biertje. Jan zal het Lezerscorner noemen.

Over dat publiek van jongeren heeft Jan niet te klagen, want ze zijn er in voldoende aantal. Hij maakt er echter wel de bedenking bij dat de hype van tijdens de coronaperiode nu voorbij is.

Hij kiest er resoluut voor om zich meer in manga's te specialiseren. Terugvallen op de eerste nummers is moeilijk omdat die in Amerika uitverkocht zijn. Fans kunnen dus nog amper aansluiten bij het eerste deel van een reeks. Dat is de moeilijkheid waarmee alle stripspeciaalzaken in België en Nederland geconfronteerd worden.

De Stripkever stuurt aan op differentiëring in nieuwe reeksen. Positief is dat stripfans, na het lezen van het eerste deel van een mangareeks terugkomen met de mededeling dat ze het goed vinden en dat de hele reeks willen volgen.

Signeersessies zijn al vele jaren een terugkerend evenement in de zaak. Momenteel is Jan bezig met Simon Spruyt vast te leggen, want het alternatieve genre spreekt hemzelf wel aan. Enerzijds bewondert Jan Simons werk bij Standaard Uitgeverij (zoals De Ruiterlijke Confessies van Dragon Dragon), en anderzijds dat bij Oogachtend (zoals het recentere De Uitverkorene), wat Jan zelf een heel goede uitgeverij vindt. Zij bieden bijvoorbeeld voor deze signeersessie honderd exemplaren aan van een door Simon ondertekende risoprint. Simon Spruyt is lokaal bekend omdat hij een Mechelse stripmaker is.

“Wat is voor jou persoonlijk het interessantste item in de winkel?” vraag ik Jan als afsluiter. Jan: “Vanuit de passie voor de negende kunst wil ik afsluiten met het item dat mij het meeste aanspreekt: een print van Ben Gijsemans (auteur van onder andere Aaron, De Kerkgangers, Hubert), speciaal uitgebracht op 60 exemplaren in samenwerking met Oogachtend en Ben Gijsemans zelf. Ik ben persoonlijk heel erg onder de indruk van zijn graphic novel Aaron”.

Praktische info

  • Oppervlakte: 275 m²
  • Adres: Shopping Bruulcenter, Bruul 79, 2800 Mechelen
  • Telefoon: +32 (0)15 21 76 05
  • E-mail: stripkever@skynet.be
  • Website: www.stripkever.be
  • Openingsuren: dinsdag tot vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur - zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur