Anders 1 en andere young adult

21 september 2024 In de kijker

Kristof Spaey gaat er prat op met Anders de eerste Vlaamse young adult-superheldenstrip gemaakt te hebben op scenario van Bart Vaessen. We laten beide auteurs hun strip zelf voorstellen. Aansluitend vind je andere producties van de tekenaar en we sluiten af met een rondje internationale titels in het young adult-genre.

 

Maar eerst een korte voorstelling van Anders. In 2014 en 2015 publiceerde Kristof Spaey de eerste twee delen van wat een meerdelige young adultreeks moest worden en die begon als een coming of age-verhaal met een plotse twist. Hij ging hiervoor in zee met scenarist Bart Vaessen. Op zijn conto staat de tv-reeks Quiz Me Quick die hij samen met Bart De Pauw schreef. Hij schreef ook afleveringen van Zuidflank en is de medebedenker van de jeugdreeksen En Daarmee Basta!, W817 en Click-ID. Hij ontwikkelde het concept en schreef het screenplay van Kinderen van Dewindt (niet te verwarren met de stripreeks van François Bourgeon!) en werkte aan de tv-reeksen Spitsbroers, Zie Mij GraagBuck en Alter Ego. Voor Buck en Alter Ego ontwikkelde hij het concept en schreef alle scenario's met zijn schrijfpartner Steve De Wilde. Hij schreef ook mee aan de derde en vierde film van F.C. De Kampioenen.

Na de twee albums werd Anders in de koelkast gestopt en zagen we van Spaey enkel nog boekjes met coverillustraties voor fake pulpboekjes verschijnen, terwijl hij ook zijn fotografiehobby ontwikkelde. En plots was er eerder in 2024 de crowdfundcampagne om Anders te herlanceren als een tweeluik met veel dikkere albums op comicformaat. Na een aarzelende start werd de campagne alsnog een succes waardoor beide delen — met deze keer wel een compleet verhaal — een zekerheid worden.

Deel 1 telt 192 pagina's dat bestaat uit drie hoofdstukken, een proloog, een epiloog en vele extra's. Achterin deel 1 staan gastillustraties van Charel Cambré, Dirk Stallaert, Steven Dupré, Philippe Delzenne, Frodo de Decker, Michaël Olbrechts, Kunstschilder Frances Joossens kleurde dan weer met de hand een lijntekening van Spaey in. Een foto van model Ayco Vermeulen door Spaey krijg je er ook als extraatje in dit katern bij.

Enkel rond de eerste 300 exemplaren zit een stofomslag met een andere illustratie en een quote over Anders door de bekende comicscenarist Brian Michael Bendis (Spider-Man, X-Men, Avengers en de bedenker van de personages Miles Morales en Jessica Jones). Er zijn bij het album ook bladwijzers en trading cards verkrijgbaar. Het album kost 25 euro en is bij KSbooks uitgegeven in softcover.

Over het verhaal: "Lars, Fre, Ella en Alix zijn eerstejaarsstudenten aan de universiteit. Ze zitten samen op de peda, een studentenhuisvesting waar ze tot de grootste kneusjes en speciale gevallen behoren. Hun kleine, beschermde wereld zal al snel opgeschrikt worden door de gevaren uit de grotemensenwereld."

Download hier een presentatiefolder met previewpagina's, personagevoorstellingen en extra info en beeldmateriaal.

Surf ook naar www.kristofspaey.com.

Vaessen over het onstaan van Anders: "Kristof wil een verhaal brengen over tieners, over opgroeien en de verwarrende, complexe emoties die dat met zich meebrengt. Volgens hem ben ik de geschikte persoon om dit tot een goed einde te brengen. En helemaal ongelijk heeft hij natuurlijk niet. Op dat moment ben ik aan mijn derde Ketnet-reeks bezig, goed voor meer dan tweehonderd afleveringen gevuld met jongeren die zich door het leven heen worstelen. Maar dat is nu net het probleem. Been there, done that! Als ik een strip kan schrijven, waar ik inhoudelijk niet afgeremd word door tv-budgetten... dan moet het groots worden. En liefst met een fantastisch element... en genoeg actie... en ontploffingen... al die dingen die ik anders niet kan doen. Na enkele meetings wordt er, op zijn Belgisch, een mooi compromis gesloten. We gaan voor een reeks over studenten... met superkrachten. The best of both worlds dus. Kristof krijgt zijn liefdesperikelen, ik mijn special effects."

Spaey en Vaessen over de setting van Anders  Spaey: "Zoals Gotham City bij Batman speelt de stad een centrale rol in het verhaal. In dit geval: Leuven. Ik heb hierover van gedachten gewisseld met comicschrijver Brian Michael Bendis, een van mijn grootste invloeden. Hij overtuigde mij om extra in te zetten op die couleur locale. Hoe specifieker je iets maakt, hoe universeler het wordt was zijn advies. Superhelden in New York hebben we al zo vaak gezien. Dit genre transporteren naar een historische, Europese studentenstad is fris en ongezien." — Vaessen: "Vlaamse superhelden... of eigenlijk Leuvense superhelden. Ik vind het geweldig om dit avontuur te plaatsen in de stad waar ik al meer dan dertig jaar woon. Elke locatie valt mooi op te sporen in of rond Leuven, ook die brug met street-art op de achtergrond. Go and find!" 

Spaey en Vaessen over het logo van Anders Spaey: "Voor ons logo hebben we de hulp ingeroepen van een begrip in de comicwereld en ver daarbuiten: Rian Hughes! Rian heeft logo’s ontworpen voor onder andere James Bond, Teenage Mutant Ninja Turtles en Batman." — Vaessen: "De backstory van het verhaal zat al helemaal in mijn hoofd, maar die krijg je in het begin nog niet te zien. Maar het leek ons leuk om die al te teasen in ons logo." — Spaey: "We stelden voor om te werken met een cirkel die kon fungeren als een gestileerde petrischaal waarin de letters van het logo zweefden. Rian was enthousiast over dat idee en bouwde daarop verder. Hij voegde er nog een extra grafisch element aan toe; een virus dat uitbreekt uit de petrischaal. En voilà!"

Spaey en Vaessen over hun favoriete momenten in Anders — Spaey: "De kleine momenten is wat mij het meest aanspreekt als tekenaar en verteller. Een wisselende blik, twee knieën die elkaar even raken,... Vaak is er in een verhaal geen tijd voor dit soort momenten. Gelukkig vond ik in Bart een partner die daar ook ruimte voor wilde maken." — Vaessen: "Boy meets girl, falls in love... heeft geen flauw idee hoe er werk van te maken! Zo leuk om te schrijven. En nee, niet gebaseerd op ware feiten. Nee, echt niet."

Vaessen over zijn comicinvloeden in Anders: "Eerlijk is eerlijk, na mijn studentenjaren was ik gestopt met strips lezen. Aan comics was ik zelfs nooit begonnen, nu ligt mijn kast vol Bendis en Brian K. Vaughan. Alix haar superkracht is dan weer een ode aan Kitty Pryde, na het lezen van Astonishing X-men van Joss Whedon en John Cassaday. What a hero!"

Spaey en Vaessen over de cover van Anders Spaey: "Voor de cover van de graphic novel zocht ik een mysterieus beeld. Alix die uit de schaduw treedt, vond ik een symbolisch veelzeggend beeld." — Vaessen: "Het is duidelijk dat Alix doorheen het verhaal meer en meer de hoofdrol opeist. Waar hoofdstuk 1 nog voornamelijk rond Lars draait en hij de cover én titel siert, forceert Alix zich een weg naar het hoogste podium in het vervolg."

Vaessen over het schrijven van Anders: "Ik schrijf de scenario’s van Anders als een tv- of filmscenario. De verdeling in prenten en pagina’s laat ik in handen van Kristof, die er volledig zijn ding mee mag doen. En dan sneuvelen er al eens dialogen. Kill your darlings!"

Spaey over de gasttekeningen van Anders: "Ik ben even hard beïnvloed door de Franco-Belgische strip als de Amerikaanse. Ik wilde een originele manier vinden om dit te illustreren en heb hiervoor een handvol van mijn bevriende collega’s ingeschakeld. Ik heb ze gevraagd om een gastillustratie te maken in hun stijl van mijn viertal in Anders. Om zo in deze eerste graphic novel mooi de Vlaamse roots te tonen van Lars, Ella, Fre en Alix. Er is ook gewoon niets leukers dan een collega-tekenaar aan de slag te zien gaan met je creaties!"

Anders 1: Onthuld door Kristof Spaey en Bart Vaessen verscheen op 19 september 2024 bij KSbooks. Het eerste deel van het tweeluik telt 192 pagina's en kost 25 euro. Alleen bij de eerste 300 exemplaren hoort een stofomslag met een andere cover, een setje bladwijzers en trading cards. Deze oplage is niet meer beschikbaar bij de uitgever of distributeur, wel nog in stripspeciaalzaken zolang de voorraad strekt.

In 2001 maakte Kristof Spaey als eindwerk voor de kunsthumaniora een door Brian Michael Bendis — hij weer! — geschreven kortverhaal dat als proza in de graphic novel Goldfish was verschenen bij Image Comics. Bendis gaf hem de toestemming voor het Engelstalige stripboekje van amper 14 pagina's dat Spaey op 100 exemplaren liet drukken als presentatiemateriaal. Bendis schreef toen ook al een quote voor de achterflap. In 2004 debuteerde Spaey bij uitgeverij Bee Dee met het tekstloze Hoop, een verhaal over een onmogelijke liefde.

Twee jaar later strikte Oogachtend hem voor Façade, een album met de twee korte verhalen Gegijzeld en Back to Reality. Dit laatste werd geschreven door Steven Dupré, bij wie Spaey stage heeft gelopen. Uit onze bespreking: "In Back to Reality besluit een anonieme jonge vrouw zich eens stevig te laten gaan en komt door haar eigen stommiteiten in de problemen met verdwenen drugs. Op haar eigen drastische manier zal ze het iedereen uiteindelijk stevig betaald zetten. Met een onverwacht einde geven de auteurs aan de jonge vrouw een drastische karakterwijziging die het verhaal zeker ten goede komt. Gegijzeld schreef Kristof Spaey dan weer zelf en het lijkt wel alsof dit verhaal hem beter op het lijf geschreven zit. Waar Back to Reality geregeld verwart, bouwt Gegijzeld mooi de spanning op en speelt de auteur knap met de verwachtingen van de lezers. We hebben deze Façade met veel plezier gelezen en het album heeft ons na Hoop nog meer overtuigd van Kristofs teken- maar ook schrijftalenten."

Na het kortere werk wenkte met de trilogie Misschien / Nooit / Ooit een ambitieuzer project bij opnieuw Oogachtend. Marc Legendre wisselt graag scenario's af voor gevestigde tekenaars en aanstormende striptekenaars. Voor Spaey bedacht hij een verhaal waarvan de levens van drie personen in een periode van slechts enkele dagen met elkaar verstrengeld raken. Ieder van de drie albums vertelt vanuit het standpunt van een van de hoofdpersonages, hun eigen denkpatronen incluis. Op het eind raken alle puzzelstukjes van het verhaal aangereikt... of herschikt. De reeks begon in 2009 als een dubbelalbum met aan de recto deel 1, Misschien, en aan de verso (door het album dan achterstevoren te keren) deel 2, Nooit. In 2011 kwamen samen met het slotalbum Ooit de eerste twee delen opnieuw uit als afzonderlijke albums. 

Lees ook: De making-of van Ooit (2010) en Anders (2015)

Pin-ups en foto's

Vanaf 2015 amuseerde Spaey zich met pin-uptekeningen waarmee hij fake covers van pulpblaadjes vormgaf. Die bundelde hij in negen kleine A5-boekjes in een beperkte oplage om op stripbeurzen te verkopen. Nadien stelde hij er, aangevuld met nieuwe tekeningen, een eerste hardcoverbundeling op A4-formaat mee samen in de reeks Fake Vintage Book Covers. Tot 2019 verschenen vijf delen met allemaal nieuwe tekeningen, telkens op 64 pagina's, een schetsboekje, een krantje met meer uitleg en een glossy magazine met een eerste uiting van zijn andere passie: fotografie.

Op dat pad ging hij verder door via crowdfunding het prachtige fotoboek NATURelle mogelijk te maken. Het luxueus vormgegeven magazine staat vol portretten van "doodgewoon buitengewone vrouwen". En ook: "NATURelle is het debuut van Kristof Spaey als fotograaf. Het is een uitnodiging om de wereld, en de vrouwen die daarop rondlopen, te zien door de unieke lens van een kersverse fotograaf. Het resultaat is als een natuurwandeling op een zonovergoten dag, waar zich achter elke boom, elke hoek iets magisch afspeelt..."

Young adult

Het young adult-genre, met verhalen die op een jongerenpubliek mikken tussen de kinder- en volwassenliteratuur, is sterk vertegenwoordigd in stripvorm, maar lang niet in het Nederlands. Omdat de gemiddelde leeftijd van de medewerkers van Stripspeciaalzaak.be hoger is dan dat enthousiaste publiek, lieten we ons adviseren door lezer Dennis van Beek — met ruggensteun van stripspeciaalzaak Neat Stuff — om een lijstje met aan te bevelen young adult-strips op te stellen. Zo vermeden we dat we zelf de oubollige toer zouden opgaan. Sommige strips schopten het tot televisiehits. We beginnen met de titels die vertaald raakten in het Nederlands. De eerste titel is er echter een die Kristof Spaey graag noemde in de context van zijn Anders.

Miles Morales, The Ultimate Spider-Man (door Sara Pichelli en Brian Michael Bendis, Dark Dragon Books, 4 delen, 2023)

Uit onze bespreking: "In september 2000 lanceerde Marvel Comics de serie The Ultimate Spider-Man. De reeks speelde zich af in het Ultimate-universum en vertelde opnieuw het beginverhaal van Peter Parker. Doel was een frisse start maken van een personage dat al ontelbare avonturen heeft beleefd. Schrijver van dienst was Brian Michael Bendis en hij vormde een record run met tekenaar Mark Bagley. Het duo maakte een ononderbroken run van 110 nummers en hun samenwerking was commercieel en creatief een groot succes. Toen Peter Parker stierf na een gevecht met de Green Goblin volgde er in 2011 een herstart met een nieuw personage. En zo deed de jonge tiener Miles Morales zijn intrede in de wereld van een van de beroemdste superhelden die de wereld kent.

Dark Dragon Books pikt het begin van deze nieuwe The Ultimate Spider-Man op en speelt hiermee in op de animatiefilm die momenteel in de bioscoop draait, Spider-Man: Across the Spider-verse. Hierin is ook een rol voor Miles Morales weggelegd, net zoals enkele andere alternatieve Spider-Man-personages uit andere universums. Hoewel dus al twaalf jaar oud is deze reeks een leuke kennismaking voor jonge lezers die Miles vooral zullen kennen van de Spider-Man-game op Playstation. Anno 2023 is het Ultimate-universum samengevoegd met het originele Marvel-universum en wordt New York in de comics bevolkt door twee Spider-Mannen: Peter Parker (daar leeft hij nog altijd) en Miles Morales. In zijn eigen universum ontdekken we hoe Miles zijn krachten kreeg van een spin en dat hij leerde zijn verantwoordelijkheid te nemen nadat hij zag hoe de originele Spider-Man om het leven kwam. Bijrollen zijn weggelegd voor Elektro en Nick Fury van S.H.I.E.L.D."

Scott Pilgrim door Bryan Lee O'Malley, De Bezige Bij | Oog & Blik, 2 delen, 2010-2011 / Oni Press, 6 delen, 2004-2010 en drie TPB's, 2019)

Een manga-achtige stripreeks van Canadese makelij die de leefwereld van jongeren in de jaren 1990 als grondstof gebruikt. In 2010 schopte de zesdelige reeks het tot de door Edgar Wright geregisseerde speelfilm Scott Pilgrim vs. the World met Michael Cera en Mary Elizabeth Winstead als de hoofdpersonages Scott en Ramona.

Na een korte tekenfilm en een game lanceerde Netflix in 2023 de tekenfilmreeks Scott Pilgrim Takes Off waarin Bryan Lee O'Malley zijn oorspronkelijke verhaal in een compleet nieuw jasje goot en er tegelijk een vervolg op schreef. Het eerste seizoen telt acht afleveringen. 

Oog & Blik | De Bezige Bij vertaalde enkel de eerste twee stripdeeltjes in een periode toen manga's nog vertaald raakten, maar onvoldoende hun publiek vonden. Het bedoelde publiek kende de reeks al in het Engels en vond dat "AWESOME!" Een ander publiek bliefde het niet of was er niet klaar voor.

Uit onze bespreking: "Dit eerste deel begint allemaal redelijk rechttoe rechtaan met een liefdesverhaaltje met hier en daar een beetje experimenten in vertelstijl. Scott wordt, ondanks een relatie met de Aziatische Knives Chau, verliefd op Ramona, maar om haar hart te winnen, moet hij de zeven kwade exen van Ramona verslaan. De eerste is voor dit eerste deel. Redelijk snel begint het hele ding zijn eigen vreemde, maar perfect verstaanbare logica te volgen: evil boyfriendssubspace-snelwegen die door de hersenen lopen, obsessies gestuurd door dromen, magische krachten en Street Fighter-gevechten in een club in Toronto. Wat het effect voor de lezer nog verbetert: ook de rest van de cast volgt deze logica probleemloos.

Scott Pilgrim is een heerlijk verfrissende reeks die een heel luchtig sfeertje kweekt met een mokerhamer van popcultuur op elke bladzijde. Die referenties moet je echter niet noodzakelijk 'doorhebben'. Zolang je bereid bent in de ervaring mee te gaan, komt dat vanzelf goed. Neem nu bijvoorbeeld alleen al de naam van de band waarin Scott Pilgrim speelt: Sex Bo-Bomb. Ofwel heb je de verwijzing naar Super Mario Bros. begrepen, ofwel vind je dit gewoon een grappige naam."

Giant Days (door John Allison, De Fontein, 1 deel, 2018 / Boom! Box, 54 comics, 2015-2019, 14 TPB's, 2015-2020, 7 hardcoverbundelingen, 2023-2024)

Uitgeverij De Fontein bundelde de eerste acht comicdeeltjes van de komische stripreeks van John Allison in het Nederlands. Wie het vervolg wil lezen, is op de Britse uitgaven van Boom! Box aangewezen. In het kort toont Giant Days aan dat volwassen worden nog best ingewikkeld is. De reeks startte als een webcomic als spin-off van Allisons Scary Go Round. Giant Days verwierf prestigieuze nominaties die het ook wist te verzilveren. In 2019 won het twee Eisner Awards voor beste vervolgreeks en beste komische publicatie. 

Over Giant Days: Nieuwe Vrienden: "Susan, Esther en Daisy zijn huisgenoten. Al een hele week, en dat komt goed uit, want zonder Daisy en Susan was Esther allang één grote puinhoop geweest, en zonder Esther en Susan was Daisy nooit van haar kamer af gekomen. Susan redt zich overigens prima. Vindt ze. Zolang ze McGraw maar niet tegenkomt. Dit is het leven: doen alsof je volwassen bent, je eigen crappy beslissingen nemen en er wat van proberen te maken. Met je vrienden. En met humor."

Nimona (door Noëlle Stevenson, Blossom Books, 2016)

Ook de aparte fantasystrip Nimona is het papieren resultaat van een webcomic. Voor Blossom Books was het een eerste stripuitgave in een fonds dat sinds 2010 overwegend bestond uit "teen chicklit en fantasy chicks".

Uit onze bespreking: "Nimona verdient het om een voltreffer te zijn. Vooral bij een vrouwelijk publiek zou dit moeten scoren, maar de boys mogen zich dit niet ontzeggen. Het meisje Nimona is het soort rolmodel dat zich niet spiegelt aan de klassieke genreclichés. Ze heeft een brede taille, een kapsel dat haar in een verdomhoekje kan doen belanden, maar bovenal bezit ze een heerlijk scherp, koppig, betweterig karakter dat van haar een sprankelend personage maakt. De vertaling leest lekker vlot weg, de dialogen geven de personages extra kleur."

De Prins en de Naaister (door Jen Wang, Van Goor, 2021)

Uit onze bespreking: "De Prins en de Naaister... Met zo'n titel durf je niet anders dan een sprookje te verwachten in de beste traditie van de gebroeders Grimm of Hans Christian Andersen en op de een of andere manier krijg je dat ook. De ouders van prins Sebastian doen namelijk verwoede pogingen om hun zoon uit te huwelijken aan de geslachtsrijpe deernen van de omliggende vorstendommen, tot groot ongenoegen van de prins/speelbal himself. Een voorspelbare insteek, maar dan komt de auteur met een heerlijke twist voor de dag! Het koninklijke paar weet immers niet dat de prins niks liever doet dan als dragqueen Lady Crystallia de wereld in te trekken! De luisterrijke jurken van naaistertje Frances doen hem hoge toppen scheren in de lokale jetsetfeestjes en algauw weten zowel de androgyne prins als zijn coupeuse heel wat aanhangers te verwerven. Maar hoe lang kunnen ze dit dubbelleven geheimhouden? Zijn ze bereid om de ander een plaats in de spotlights te gunnen? Wat moeten ze allemaal op het spel zetten? Wordt het naaistertje Meghan Markle-gewijs de deur van het paleis gewezen?"

 

Heartstopper (Alice Oseman, Van Goor, 5 delen, 2021-2023)

Van deel 1, Nick en Charlie Ontmoeten Elkaar, tot deel 5, Nick en Charlie Zijn Klaar voor de Volgende Stap..., wist de Britse Alice Oseman niet alleen zienderogen een internationaal stripleespubliek, maar ook een hele Netflix-generatie te bekoren. De LHBTQ+-reeks Heartstopper, een coming-of-age komisch drama in zes delen (er moet er nog één verschijnen), startte in 2016 als een webcomic dat een internetfenomeen werd met momenteel 52 miljoen views. In stripvorm zijn er al meer dan één miljoen exemplaren wereldwijd verkocht. Op diverse van onze reizen doorheen heel Europa zagen we in strip- en boekenwinkels regelmatig prominente aanwezigheden van Heartstopper. Deze stripreeks telt serieus mee om jongeren te overhalen nog eens strips te lezen.

Over deel 1: "Het afgelopen schooljaar was niet geweldig voor Charlie, maar hij wordt in ieder geval niet meer gepest. Nick, rugbyster van de school, heeft hier en daar wat gehoord over Charlie — de jongen die vorig jaar gedwongen uit de kast moest komen en een paar maanden werd gepest — maar hij heeft nog nooit met hem gepraat. Tot ze naast elkaar in de klas komen te zitten... Er ontstaat een warme en intieme vriendschap en al snel valt Charlie als een blok voor Nick, ook al weet hij dat hij geen enkele kans maakt. Maar Nick worstelt met zijn eigen gevoelens en hoe dichter de twee naar elkaar toe groeien hoe duidelijker het wordt dat liefde ontzettend onvoorspelbaar en verrassend is. Eerste deel van vijfdelige graphic novel-serie over het leven, de liefde en alles wat ertussenin gebeurt."

Behalve succes stuit Heartstopper ook op tegenkanting uit conservatieve hoek. In de VS werden albums geweerd uit de bibliotheek van een paar scholen, het Turkse Ministerie van Familie, Werk en Sociale Zekerheid labelde de publicatie als "schadelijk" en een Hongaarse boekhandel kreeg een zware boete voor het verkopen van de stripreeks.

De Netflix-adaptatie telt sinds 2022 twee seizoenen van in totaal zestien afleveringen.

Paper Girls (door Cliff Chiang en Brin K. Vaughan, Image Comics, 30 comic deeltjes, 2015-2019, 6 TPB's, 2016-2019, 2 hardcoverbundelingen, 2017-2019 en 1 super dikke integrale, 2021)

Ook Paper Girls, geschreven door de door Bart Vaessen geciteerde Brian K. Vaughan, schopte het tot een tv-reeks op het Amazon-platform Prime. Je kan het hele verhaal lezen in één superdikke integrale van 800 pagina's die in 2021 bij Image Comics verscheen.

Terwijl Scott Pilgrim de lezers nog terugslingert naar de jaren 1990, situeert Paper Girls zich in 1988. Hey, als het werkt voor Stranger Things, dan kunnen jongeren ook andere verhalen zonder moderne technologie slikken. Paper Girls volgt het verhaal van vier twaalfjarige krantenbezorgsters (Erin, MacKenzie, KJ en Tiffany) dat zich afspeelt in Stony Stream, een fictieve buitenwijk van Cleveland, Ohio. Terwijl ze kranten bezorgen op de ochtend na Halloween, wordt het stadje getroffen door een invasie van een mysterieuze kracht uit de toekomst. De meisjes raken ongewild verwikkeld in het conflict tussen twee strijdende facties van tijdreizigers.

Lore Olympus (door Rachel Smythe, Hugo BD, 6 delen, 2022-2024)

In de wereld van de webcomics zijn al veel grote internationale stripreeksen tot stand gekomen. Het heerlijk grafische stijltje in Lore Olympus is sinds 2018 het werk van de Nieuw-Zeelandse Rachel Smythe en is een moderne hervertelling van de Griekse mythologische romance tussen godin Persephone en de god Hades. Smythe schuwt daarbij de zwaardere thema's als verkrachting, belaging, misbruik en andere trauma's niet.

Het aantal views van de oorspronkelijke webcomic is in maart 2024 nog uitgerekend. Toen zorgden 6,5 miljoen abonnees op het Amerikaans-Koreaanse platform Webtoon voor een onmetelijk hoog aantal van 1,4 miljard views. Het is momenteel de meest gelezen webcomic op Webtoon. In oktober 2024 wordt een zevende hardcoveralbum verwacht. De albums zullen dan de eerste 152 webcomicafleveringen gebundeld hebben, maar er staan er online nog een pak meer.

Over deel 1: Persephone, de jonge godin van de lente, is nieuw op de Olympos. Haar moeder, Demeter, heeft haar opgevoed in het sterfelijke rijk, maar nadat Persephone heeft beloofd dat ze een opleiding tot heilige maagd zal volgen, krijgt ze toestemming om in de snelle, glamoureuze godenwereld te leven. Wanneer haar kamergenote Artemis haar meeneemt naar een feestje, verandert haar hele leven: ze ontmoet Hades en voelt meteen een klik met de charmante maar onbegrepen heerser van de onderwereld. Nu moet Persephone navigeren door de verwarrende politiek en relaties die heersen op de Olympos, terwijl ze ook haar eigen plaats — en haar eigen macht — moet zien te vinden.

Sinds 2019 is er sprake van een tekenfilmreeks die tot op heden nog geen werkelijkheid is geworden. Webtoon en mastodont Jim Henson Company slaan hiervoor de handen in elkaar.

This Was Our Pact (door Ryan Andrews, First Second, 2019)

"Stand by Me meets My Neighbor Tutor." Dergelijke referenties moeten zelfs bij oudere striplezers interesse wekken. Ryan Andrews heeft een tekenfilmachtergrond en verzorgt onder meer de achtergronden van Disney's animatiereeks The Owl House. Hij leeft op het Japanse platteland en werkt onder meer ook voor Scholastic, Nickelodeon en Penguin

Zijn spannende This Was Our Pact stelt hij als volgt voor: "Het is de nacht van het jaarlijkse Herfst Equinox Festival, wanneer de stad samenkomt om papieren lantaarns over de rivier te laten drijven. Volgens de legende zweven ze nadat ze uit het zicht zijn verdwenen naar de Melkweg en veranderen ze in schitterende sterren, maar zou dat echt waar zijn? Dit jaar zijn Ben en zijn klasgenoten vastbesloten om uit te zoeken waar die lantaarns echt naartoe gaan. Om ervoor te zorgen dat hun missie slaagt, hebben ze een pact gesloten met twee eenvoudige regels: Niemand gaat terug naar huis. Niemand kijkt om. Het plan is om de rivier op de fiets te volgen zolang het nodig is om de waarheid te achterhalen, maar het duurt niet lang voordat het pact door iedereen wordt verbroken, behalve door Ben en (tot Bens teleurstelling) Nathaniel, het kind dat er maar niet bij lijkt te horen. Samen zullen Nathaniel en Ben verder reizen dan ooit tevoren, op een kronkelige weg vol magie, verwondering en onverwachte vriendschap... En een pratende beer."

The Girl from the Sea (door Molly Knox Ostertag, Scholastic, 2021)

De Amerikaanse Molly Knox Ostertag werkt eveneens voor The Owl House, in haar geval als scenarist. Daarnaast is ze de auteur van de webcomic Strong Female Protagonist en de Witch-jongerentrilogie The Witch Boy, The Hidden Witch en The Midwinter Witch. Met haar The Girl from the Sea focust ze zich op romantiek en een eerste liefde tussen een meisje en een selkie, een vrouwelijk waterwezen. Ostertag is zelf gay. Ze omschreef haar strip als een "romantische zomerliefdestrip", gesitueerd in Nova Scotia waar ze als kind zelf haar zomers doorbracht.

Over de strip: De vijftienjarige Koreaans-Canadese Morgan heeft een geheim: ze kan niet wachten om te ontsnappen van het perfecte eilandje waar ze woont. Ze wil wanhopig haar middelbare school afmaken en ontsnappen aan haar verdrietige gescheiden moeder, haar wispelturige broertje en het ergste van alles, haar fantastische vriendengroep... die Morgan helemaal niet begrijpt. Want eigenlijk is Morgans grootste geheim dat ze heel veel geheimen heeft, waaronder dat ene waarin ze ander meisje wil zoenen. Dan, op een nacht, wordt Morgan gered van de verdrinkingsdood door een mysterieus meisje genaamd Keltie. De twee worden vriendinnen en plotseling lijkt het leven op het eiland niet meer zo verstikkend, maar Keltie heeft zelf ook geheimen. En als de meisjes verliefd beginnen te worden, zal alles wat ze allebei proberen te verbergen aan de oppervlakte komen... of Morgan er nu klaar voor is of niet.

Thieves (door Lucie Bryon, Nobrow, 2022)

Lucie Bryon is een Franse illustrator en tekenaar die dicht bij de deur in Brussel woont. Tussen 2017 en 2019 tekende ze de kinderreeks Les Enquêtes des Enfants Capables en Mini-Maîtresse. Met Voleuse uit 2022, datzelfde jaar vertaald in het Engels als Thieves, schoot ze de hoofdvogel af met een verhaal dat pers en publiek raakte. Het draait grotendeels rond de vraag: wat gebeurde er afgelopen nacht?

En we gaan verder: Ella lijkt zich niets te kunnen herinneren van het feestje van de avond ervoor in het huis van een mysterieuze vreemdeling en ze weet al helemaal niet waarom ze wakker is geworden in haar bed, omringd door een eksternest van voorwerpen die niet van haar zijn. En ze kan niet stoppen met denken aan haar enorme verliefdheid op Madeleine, die ze zeker niet kan vertellen over haar plotselinge voorliefde voor kleptomanie... Maar heeft Maddy haar eigen geheimen? Kunnen ze die nacht tussen hen in elkaar passen en hun chaotische persoonlijke levens op tijd op orde brengen zodat ze een normale tienerrelatie kunnen opbouwen? Dat zou leuk zijn.

In augustus 2024 publiceerde Bryon haar nieuwste strip, Happy Endings, bij het Franse Sarbacane. Dat verhaal gaat over een tuinman op een kerkhof die verliefd wordt op een professionele rouwer bij begrafenissen. Voeg daar ook een kunststudente bij die een jongeman op oudejaarsavond vraagt om naakt voor haar te poseren, agenten uit de toekomst om in het heden een tijdparadox op te lossen en die ontdekken dat ze graag Italiaans ijs eten en vervolgens niet terugwillen naar hun eigen dimensie...

 

Pumpkinheads (door Faith Erin Hicks en Rainbow Rowell, Pan Macmillan, 2019)

Rainbow Rowell is de Amerikaanse schrijfster van de young adult-romans Eleanor & Park, Fangirl en Carry On. In 2017 forceerde ze een revival van Marvels Runaways die door Brian K. Vaughan werd gecreëerd om jonge (manga)lezers aan te trekken. Sinds 2022 schrijft ze She-Hulk. In 2019 publiceerde ze met de Canadese Faith Erin Hicks het one-shot Pumpkinheads. Zelf schiep ze de reeksen Zombies Calling en Friends With Boys, terwijl ze de schrijfster is van Buffy: The High School Years, een korte stripreeks die zich afspeelt in de periode van het eerste seizoen van de tv-reeks Buffy The Vampire Slayer.

Na deze namedropping gaan we snel over naar een voorstelling van het teder vertelde en hilarische Pumpkinheads. Elke herfst, gedurende de hele middelbare schooltijd, hebben Deja en Josiah samengewerkt op de beste pompoenplantage van de hele wereld (niet veel mensen weten dat de beste pompoenplantage van de hele wereld in Omaha, Nebraska ligt, maar dat is zeker zo). Elke Halloween nemen ze afscheid en elke 1 september worden ze weer herenigd. Maar deze Halloween is anders — Josiah en Deja zijn eindelijk senioren en dit is hun laatste seizoen in de pompoenpluk. Hun laatste dienst samen. Hun laatste afscheid. Josiah is klaar om er de hele nacht melancholisch over te zijn. Deja is niet klaar om hem dat te laten doen. Ze heeft een plan: Wat als ze — in plaats van te kniezen en de gebruikelijke limabonen te eten in de Succotash Hut — eens stevig uit zouden gaan? Ze zouden alle bezienswaardigheden kunnen bezoeken! Alle hapjes proeven! En Josiah zou eindelijk kunnen praten met dat leuke meisje waar hij al drie jaar naar zit te lonken..."

On a Sunbeam (door Tillie Walden, First Second, 2018)

"Tillie Walden is de toekomst van comics en On a Sunbeam is haar beste werk tot nu toe. Het is een 'ruimte'verhaal zoals je nog nooit hebt gelezen, met een rijk, doorleefd universum met complexe personages." Mooie woorden van Brian K. Vaughan, zelf de scenarist van topreeksen als Saga, Ex Machina, Runaways, Y: The Last Man en het hierboven al vermelde Paper Girls. Met On a Sunbeam krijg je een strip van meer dan 530 pagina's geserveerd. En ook weer voortgekomen uit een populaire webcomic die in 2016 startte en in 2017 eindigde. De titel is gebaseerd op het lied Asleep on a Sunbeam van Belle and Sebastian.

De pitch: Twee tijdlijnen. Tweede kansen. Eén liefde.

De samenvatting: In de diepste uithoeken van de ruimte herbouwt een allegaartje van een bemanning prachtige en afgebroken bouwwerken, waarbij het verleden nauwgezet wordt samengevoegd. Terwijl het nieuw bemanningslid Mia haar team leert kennen, flitst het verhaal terug naar haar cruciale jaar op kostschool, waar ze verliefd werd op een mysterieuze nieuwe student. Maar al snel onthult Mia haar ware doel: haar lang verloren liefde opsporen."

Are You Listening? (door Tillie Walden, First Second, 2019)

Een jaar na On a Sunbeam raakte ook Tillie Waldens Are You Listening? uitgegeven. Vriendschap, rouw en heling voeren hierin de boventoon. 

Bea is op de vlucht. En dan komt ze Lou tegen. Deze toevallige ontmoeting stuurt ze op een reis door West-Texas, waar vreemde dingen hen overal volgen. Het landschap verandert in een verontrustende wereld, een mysterieuze kat voegt zich bij hen en ze worden achtervolgd door een groep bedreigende mannen. Om veilig te blijven, moeten Bea en Lou elkaar vertrouwen, terwijl ze worden gedreven om verdoken waarheden te confronteren. De twee vrouwen delen hun verhalen over verlies en liefdesverdriet — en een verrassende onthulling over seksueel geweld — uitmondend in een prachtig voorbeeld van menselijke verbondenheid. Welja...

This One Summer (door Jillian Tamaki en Mariko Tamaki, First Second, 2014)

De Canadese Jillian en Mariko Tamaki zijn elkaars nichten. Hun samenwerkingen leverden al knappe albums op als Skim, This One Summer en Roaming op. Skim, over een iets te zwaar zestienjarig meisje, een buitenbeentje met interesse voor gothic en hekserij, raakte in 2010 vertaald bij Sherpa waar we toen over schreven: "Skim is een bijzonder mooi verteld verhaal over ouder worden en niet zomaar een dagboek van een pubermeisje. Wij sluiten ons graag aan bij de aanbeveling van de New York Times die op de achterflap van het boek te lezen is: 'Het verhaal krijgt elke keer als je het weer leest meer diepgang'. En zo is het."

This One Summer kon nog meer interesse opwekken. Daarin gaat Rose elke zomer met haar vader en moeder naar een huis aan het meer in Awago Beach. Het is hun uitje, hun toevluchtsoord. Rose' vriendin Windy is er ook altijd, als het zusje dat ze nooit heeft gehad. Maar deze zomer is anders. Rose' vader en moeder houden maar niet op met ruziën en wanneer Rose en Windy afleiding zoeken van het drama, komen ze voor een heleboel nieuwe problemen te staan. Een van de tieners uit de buurt, slechts een paar jaar ouder dan Rose en Windy, is betrokken bij iets ergs. Het is een zomer vol geheimen, verdriet en opgroeien, en het is maar goed dat Rose en Windy elkaar hebben.

Ondank alle kwaliteiten geniet This One Summer ook de twijfelachtige eer om in 2016 de meest verbannen strip van de Verenigde Staten te zijn omwille van de homoseksuele personages., het drugsgebruik, het gevloek, seksueel expliciete inhoud en iets te volwassen thema's voor het doelpubliek. Allemaal argumenten te meer om het op je leeslijst te plaatsen als dat al lang niet het geval was...

Roaming (door Jillian Tamaki en Mariko Tamaki, Drawn & Quarterly, 2023)

We gooien er meteen de meest recente samenwerking van de Tamaki-nichtjes bij.

De pitch: Spring Break, 2009, vijf dagen, drie vrienden en één grote stad.

En de wat langere samenvatting: Zoë en Dani, de beste vriendinnen van de middelbare school, zijn nu eerstejaarsstudenten en ontmoeten elkaar op een plek die ze altijd al wilden bezoeken: New York City. Dani's klasgenote Fiona, een kunststudente met overal een mening over, gaat mee. Samen proppen de drie zoveel mogelijk van de stad bij elkaar, vallen in toeristische valstrikken, denken na over zogenaamde grote kunstwerken, ontwijken engerds en eten heel veel pizza (in tweeën gevouwen, natuurlijk).