De Avonturen van Blake en Mortimer 27: De Schreeuw van de Moloch

Tekenaar(s)
Dominique Cailleaux
Étienne Schréder
Scenarist(en)
Jean Dufaux
Uitgeverij
Blake en Mortimer
Verschijningsdatum
november 2020

Zoektocht

Als we aan Jean Dufaux denken, gaan onze gedachten vooral uit naar de Romeinse topreeks Murena. Maar de bekendste reeks waaraan hij heeft meegewerkt, is zonder twijfel Blake en Mortimer. Inmiddels zijn er meer albums van deze klassieker verschenen na de dood van schepper Edgar P. Jacobs dan vóór zijn overlijden.

Hoewel Dufaux in deze reeks hiervoor slechts één album op zijn naam heeft staan, vinden we De Septimus-golf wel een van de meest opvallende. Over het uitgangspunt heeft hij goed nagedacht, maar qua verhaal vinden we het nog steeds niet de beste Blake en Mortimer. Dufaux had het voornemen om zijn volledige verhaal in drie delen te vertellen met een hoofdrol voor Olrik als de eeuwige en ultieme bad guy. Door omstandigheden is dat trilogievoornemen herleid naar een tweeluik. Het idee om de afkomst van Olrik bekend te maken, heeft hij verder niet uitgewerkt. Hij was overigens voornemens om Olrik als derde zoon te laten afstammen van de Britse fascist Oswald Mosley (1896-1980). Netflix-kijkers zullen Mosley vooral kennen als personage uit de serie Peaky Blinders. Omdat andere betrokkenen bij Blake en Mortimer, onder wie uitgever Yves Schlirf, het doodzonde zouden vinden om Olrik een verleden te geven en zo zijn mythische karakter zou verdwijnen, zag Dufaux zich genoodzaakt om 40% van wat hij had geschreven in de prullenmand te gooien. Als tegenprestatie sprak hij met alle andere Blake en Mortimer-scenaristen af om Olriks verleden ook in hun verhalen uit de weg te gaan. Een ander verhaalidee om sjeik Abdel Razek naar Londen te laten komen om zijn vloek over Olrik teniet te doen, schrapte hij ook uit het verhaal.

Bovenstaande zorgt ervoor dat we beter begrijpen waarom het verhaal in De Schreeuw van de Moloch halverwege een andere wending neemt. Het lijkt er op dat Dufaux op dat moment was begonnen met het deels te herschrijven. De zoektocht van kapitein Blake naar Lady Rowena mist een duidelijk doel en de confrontatie met haar vader, Alfred Spark, heeft weinig toegevoegde waarde, behalve dat we weten dat hij lid was van de groep rond Oswald Mosley en dat er een opdrachtgever was die belangstelling heeft voor het werk van Septimus.

Interessanter is de ontdekking van professor Mortimer die wordt uitgenodigd aan boord van een verbouwd onderzoekschip waar hij wordt geïnformeerd over het ruimteschip dat Blake heeft vernietigd in De Septimus-golf. Dat blijkt niet het laatste schip op aarde te zijn. De passagier die het vervoerde, staat bekend als de Moloch. Zijn bezoek aan de aarde heeft een bepaald doel en wanneer hij ontsnapt begint de zoektocht.

Toen we het album uit hadden, waren we positiever gestemd dan over De Septimus-golf. Nu is het meer een zoektocht naar een ontsnapt buitenaards wezen en Dufaux maakt er een leesbaar verhaal van. Toch zouden we het niet erg vinden als de komende verhalen meer in de klassieke lijn van Blake en Mortimer liggen. En dat volgende album is terug van de hand van Jean Van Hamme en gaat over de laatste Zwaardvis. Tekenaars van dienst zijn het duo Peter van Dongen en Teun Berserik, die zeer verdienstelijk werk afleverden met de vorige twee albums... veel beter dan wat Yves Sente er als scenarist van bakte.

Qua tekeningen levert het duo Christian Cailleaux en Étienne Schréder degelijk werk, maar ook op dat gebied zijn we verwend. Met name de achtergronden ogen nogal weinig uitgewerkt.

Oplettende lezers zullen trouwens ontdekken dat Blake een whisky drinkt van het merk Kavalan. Dat is een whiskymerk uit Taiwan dat pas rond 2005 werd gestookt. De destilleerderij is de best bezochte ter wereld.

DAI HEINEN

Reeks
De Avonturen van Blake en Mortimer
Deel
27
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
avontuur
detective
thriller
Extra
slot van tweeluik