De Avonturen van Blake en Mortimer 29: Acht Uur in Berlijn

Tekenaar(s)
Antoine Aubin
Scenarist(en)
José-Louis Bocquet
Jean-Luc Fromental
Uitgeverij
Blake en Mortimer
Verschijningsdatum

IJzersterk merk

Commercieel gezien is de nieuwe Blake en Mortimer altijd een van de hoogtepunten voor een stripwinkel. Maar net zoals in de sport geldt ook in de wereld van de stripverhalen het motto dat aan de top komen makkelijker is dan er te blijven. We durven gerust te stellen dat veel stripreeksen waarvan meer dan twintig albums zijn verschenen hun hoogtepunt hebben gehad en de kwaliteit van de nieuwe albums over het algemeen een dalende lijn vertoont. Bij de ene gaat het harder dan bij de andere, maar de reeksen waarvan de kwaliteit op peil blijft zijn ver in de minderheid. Blake en Mortimer is een van de weinige reeksen die er in ruim zestig jaar in slaagt om een constant hoog niveau te halen. Dat op zich is al een compliment waard aan schepper Edgar P. Jacobs en diens vele opvolgers. En het duo José Louis Bocquet en Jean-Luc Fromental debuteert met een van de beste verhalen van de laatste jaren. De Laatste Zwaardvis van Jean Van Hamme was ook prima, het recentste tweeluik van Yves Sente begon daarentegen goed, maar eindigde met een vallei met oversized pandaberen. En het tweeluik van Jean Dufaux zullen we niet herinneren als de juwelen uit de schatkist van dit degelijke Engelse stripduo.

Ook in Acht Uur in Berlijn zitten enkele toevalligheden, maar storen doet het nergens. In 1963 ontdekt de Russische archeologe Olga Mandelstam een aantal verse graven van slachtoffers zonder gezicht. Ze roept de hulp in van haar studievriend Mortimer en deze ontdekt al gauw dat er meer aan de hand is. De verdenkingen gaan richting een afgelegen psychiatrische kliniek waar Mortimer ontdekt dat er experimenten met menselijke proefkonijnen worden gehouden. In West-Berlijn zijn er zorgen over een overleden spion uit Oost-Berlijn. Zijn laatste woorden zorgen voor de nodige hoofdbrekens bij de geheime diensten van Engeland, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde staten. De Britten sturen Francis Blake voor nader onderzoek en hij ontdekt een ander deel van de puzzel. Wanneer ze hun kennis en krachten bundelen ontdekken Blake en Mortimer een geraffineerd plan dat de wereld voor altijd zal doen veranderen. Pas op de laatste bladzijden ontdekken we de ware bedoelingen van hun tegenstanders en blijkt de titel ook zeer passend te zijn.

Als dit verhaal het niveau is van de heren Bocquet en Fromental dan hopen we dat er nog de nodige verhalen zullen volgen. Beide heren schreven alvast een volgend, 120 pagina's tellend buitenreeksalbum dat door Floc'h wordt getekend en in 2023 zal verschijnen. We hebben ons in ieder geval geamuseerd met hun spionageverhaal Acht Uur in Berlijn. Op dat gebied komt Fromental beslagen op het ijs met eerdere thrillers als De Praagse Coup en De Andere Kant van de Grens, terwijl Bocquet lezenswaardige albums heeft geschreven als Kiki van Montparnasse en De P.I. van Hollywood. Er staat ook een vertaling van zijn biografie Franquin, Chronologie d'une Œuvre op stapel. Samen schreven ze trouwens de stripbiografie De Avonturen van Hergé. Ook complimenten voor tekenaar Antoine Aubin. Dit is het derde album van zijn hand en grafisch behoort deze tot het betere werk sinds de herstart van de reeks. De tekenstijl is eenduidend en constant van een hoog niveau.

Zolang er met verschillende teams wordt gewerkt aan Blake en Mortimer hoeven we ons geen zorgen te maken over een dalende lijn in kwaliteit. Na negenentwintig albums en een hommagealbum heeft iedereen zijn of haar favoriete verhaallijn, smaken verschillen immers. Maar het duo Blake en Mortimer is en blijft een ijzersterk merk. Op naar de volgende dertig kwalitatieve albums.

DAI HEINEN

Reeks
De Avonturen van Blake en Mortimer
Deel
29
Pagina's
64
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
avontuur
detective
geschiedenis
thriller
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 11,99
bibliofiele uitgave met ex libris, andere cover en schetspagina's
€ 39,99
luxe met ex libris
€ 59,95