Klimt

Tekenaar(s)
Marc-Renier
Scenarist(en)
Jean-Luc Cornette
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Wisselwerking tussen schilder en zijn modellen

Het verhaal begint in Wenen 1907: Gustav Klimt wordt uitgenodigd door het echtpaar Ferdinand Bloch en Adèle Bauer. Ferdinand, een rijke industrieel als suikerfabrikant, vraagt Klimt om een portret te maken van zijn vrouw Adèle. Het echtpaar Bloch-Bauer kent Klimt al een tijdje en ze staan volop in bewondering voor zijn schilderkunst. Het is begonnen met de muurschilderingen die Gustav Klimt in 1901 heeft gemaakt voor de verschillende faculteiten van de universiteit. Hoewel deze schilderingen, en dan vooral de afbeelding Medizin, bekritiseerd werden door de ouderwetse hogere klasse — artsen, professoren, magistraten — zijn ze enthousiast onthaald door anderen, bijvoorbeeld door Bloch-Bauer. Adèle bezoekt het atelier van Gustav Klimt waar steevast enkele vrouwelijke modellen naakt rondlopen... en ook katten. Ze raakt gefascineerd door de stijl, techniek en levenswijze van Klimt. Het opent haar kijk op de wereld. Klimt op zijn beurt kan de indringende gelaatsuitdrukking van Adèle niet uit zijn hoofd zetten en het zal hem inspireren bij meerdere vrouwelijke figuren in zijn werken. Vrouwen als dusdanig zijn niet uit zijn leven weg te denken, maar er is ook een wederzijdse aantrekkingskracht.

Dit album bestrijkt de periode 1901-1907 van het leven van Gustav Klimt (1862-1918). Hij is in Oostenrijk dan al een bekend schilder en medeoprichter van de Wiener Secession, een vereniging van beeldende kunstenaars die hun kunst alle vrijheid wil geven in navolging van de kunststroming Jugendstil / Art Nouveau, een beetje als reactie tegen het vage impressionisme. Na het beëindigen van de academie in 1883 zal Klimt eerst in opdracht muurschilderingen en ornamentalisme aanbrengen in theaters en paleizen. Het in 1901 bekritiseerde werk Medizin voor de faculteit geneeskunde toont de naakte vrouw in alle fasen van het leven: oud en afgetakeld, maar ook erotisch. Een meerderheid van de toeschouwers is er niet klaar voor, vindt het choquerend en zelfs pornografisch. Deze onterechte kritiek raakt Klimt diep. Hij zal daarna geen werken meer maken in opdracht van de overheid en legt zich toe op portretten. Kenmerkend daarbij is zijn quasi fotografische detaillering en de decoratieve kleding en achtergrond, soms met een erotische toets en bladgoud.

Het album Klimt verscheen eerder in het Frans bij Glénat (2017). Het tekenwerk is van Marc-Renier (voluit Marc-Renier Warnauts) en de tekst van Jean-Luc Cornette. De treffende inkleuring van Mathieu Barthélémy verdient zeker ook een vermelding. Waarschijnlijk was geen tekenaar beter geschikt om een deel van het levensverhaal van Gustav Klimt in beeld te brengen. De scherpe tekenlijnen van Marc-Renier kennen we van Black HillsDe Ogen van het Moeras, Shosha, Het IJzermasker en andere. Hij tekent uitermate gedetailleerd met  heel fijne zwarte pen. Zijn reproducties van de gekende schilderijen (Medizin, Judith I,...) in het album lijken door Klimt zelf op papier gezet! Cornette heeft zich grondig verdiept in het leven van Klimt: zijn obsessie voor vrouwen, zijn dagelijks contact met zijn moeder, de naakte modellen in zijn atelier, de losse gewaden die hij daar droeg en de aanwezigheid van katten. De gedrevenheid van de schilder en al het vrouwelijk naakt worden sereen weergegeven. Een mooi en kunstzinnig album.

JAN GOFFIN

Reeks
Klimt
Pagina's
48
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
biografie
drama
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 19,95