Ellis Island 1: Welkom in Amerika!

Tekenaar(s)
Miras
Scenarist(en)
Philippe Charlot
Uitgeverij
Saga Uitgaven
Verschijningsdatum

What the f*ck is Ellis?

Ellis Island anno 2021 is zowat de overzeese evenknie van 'ons' Antwerpse Red Star Line museum. Je krijgt er een inkijk in de haast mechanische aanpak van de triage van wouldbe immigranten. Tussen 1892 en 1924 zijn er meer dan twalf miljoen klanten voor een American Dream langs de kassa gepasseerd. Een goeie twee procent werd linea recta teruggestuurd omwille van ziektes of een crimineel verleden.

In dit album volgen we de avonturen van Tonio, een jonge Italiaan die vanuit zijn arm plattelandsdorpje naar de VS gestuurd wordt om de weg voor de rest te plaveien. Bij zijn aankomst wordt hij de speelbal van corrupte controleurs, lokale maffiosi en zijn eigen naïviteit. De brave jongeman wordt gedwongen om zijn idealen overboord te gooien als hij het thuisfront niet wil teleurstellen.

Philippe Charlot bouwt met dit sterke scenario verder aan zijn eigengereide persoonlijke bibliotheek, een verzameling die met De Wezentrein en Het Kerkhof der Onschuldigen ondertussen al een aantal blijvertjes telt. In dit eerste deel strooit hij bovendien nog kwistig met losse eindjes die je doen vermoeden dat the best nog yet to come is. Hij slaagt er bovendien als geen ander in om een intrigerend avontuur te koppelen aan een bruut historisch gegeven. Tel daar nog het sfeervolle kleurenpalet van de Poolse tekenaar Miroslaw Urbaniak (Miras) bij en we durven hier gewagen van een topstrip. Miras' stijl en kleurgebruik doen je soms wat denken aan die van Gradimir Smudja en in enkele scènes leek zelfs de geest van Vincent van Gogh over de pagina's te waren.

In het Red Star museum kun je in de giftshop een exemplaar van Sterrenrood meegrissen, deel nummer 328 van Suske en Wiske over de migratieproblematiek van begin twintigste eeuw. Zesduizend kilometer verder zou je eigenlijk deze Ellis Island moeten aantreffen…

MARIO STABEL

Reeks
Ellis Island
Deel
1
Collectie
Collectie Bamboe
Pagina's
64
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
Extra
Deel 1 van tweeluik met dossier
Prijs
€ 19,95