Ellis Island 2: De Amerikaanse Droom

Tekenaar(s)
Miras
Scenarist(en)
Philippe Charlot
Uitgeverij
Saga Uitgaven
Verschijningsdatum

Amerikaanse dromen zijn bedrog...

Een klein jaar geleden waren we nogal gek op het eerste deel van dit tweeluik over Ellis Island, het legendarische eilandje in de baai van New York, waar de Europese migranten gecontroleerd werden voordat ze definitief voet aan wal mochten zetten op Amerikaanse bodem. Ook in dit tweede deel volgen we de avonturen van de Siciliaanse gelukzoeker Tonio die zijn klein dorpje achtergelaten heeft om zijn Amerikaanse droom te verwezenlijken. Dat hij eigenlijk een speelbal in de handen van de maffia is, begint heel geleidelijk tot hem door te dringen. Als hij zijn eigen hachje en dat van de familie aan het thuisfront wil redden, moet hij immers fungeren als een gewiekste ritselaar en daar is hij niet onverdeeld gelukkig mee. Gelukkig kan hij steeds rekenen op de hulp van zijn vriend Giuseppe die hem regelmatig behoedt voor een persoonlijke karaktermoord. En dan hebben we ook nog de mooie Nadia. Zal zij eindelijk Tonio’s liefde beantwoorden en ook naar Amerika vertrekken?

Nooit geschoten is altijd mis, zegt een bekend spreekwoord, maar Philippe Charlot vuurt in dit deel zoveel scenariosalvo’s af dat je even naar adem moet happen. Bij een tweede lezing blijken de meeste schoten wel hun doel getroffen te hebben, maar toch zijn er wel wat losse flodders die net iets meer richting hadden mogen krijgen.

Miroslaw Urbaniak (Miras, surf hier naar zijn website) is zo’n tekenaar waar we graag meer van zouden zien. Zijn heldere en poëtische retrostijl sprak ons in elk geval erg aan. Jammer genoeg gaat een groot deel van zijn tijd op aan reclametekeningen en is zijn output op stripgebied nog vrij beperkt, zeker voor de Nederlandse taal.

Samengevat kunnen we hier spreken van een krachtig tweeluik, dat door een overdaad aan bijkomstige nevenintriges misschien net iets te overladen is om van een echte topper te kunnen gewagen. Schrijven is schrappen en dat geldt ook onverkort voor stripalbums.

MARIO STABEL

Reeks
Ellis Island
Deel
2
Collectie
Collectie Bamboe
Pagina's
56
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
geschiedenis
Extra
slot van tweeluik
Prijs
€ 19,95