Normandië, juni '44 1-2

1. Omaha Beach - La Pointe du Hoc - 2. Utah Beach - Carentan - Sainte-Mère-Église

Tekenaar(s)
Alain Paillou
Scenarist(en)
Jean-Blaise Djian
Jérôme Félix
Isabelle Bournier
Marc Pottier
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

Wapengekletter en menselijke toets

Peter en Jim Mactavisch, twee broers uit de Verenigde Staten, nemen in deel 1 deel aan de landing in Normandië op 6 juni 1944. Peter gaat aan land met de Big Red One. Een gehard regiment met de nodige gevechtservaring. Zij vormen de speerpunt van de landing op Omaha Beach. Peter is echter allesbehalve een ervaren soldaat en heeft geen besef van de gruwelen die hem te wachten staan. De wannabe kunstenaar en dromer gaat mee als tekenaar van het regiment. Zijn missie: de landing vereeuwigen in tekeningen. Peters broer Jim staat met beide voeten op de grond en wil schitteren als soldaat. Zijn eenheid, de Rangers, zullen de Pointe du Hoc aanvallen. Een steile klif met Duits geschut dat zo snel mogelijk geneutraliseerd dient te worden. Beide broers doen hun uiterste best om hun taak tot een goed einde te brengen. Het gemeenschappelijke doel breng hen eindelijk dichter bij elkaar...

In het tweede deel volgen we opnieuw twee jonge soldaten. Jürgen Stütz, een jonge Duitse soldaat, gelegerd aan de Normandische kust, en Lewis Brandt, een Amerikaanse para. In de nacht van 6 juni springt Lewis uit een C47-troepentransportvliegtuig. Het doel van de parachutisten is de landing van de infanteristen op de kust van Normandië mogelijk te maken door zoveel mogelijk Duitse weerstand uit te schakelen. Jürgen en zijn eenheid trachten in de chaos van de landing te hergroeperen en een vuist te maken tegen de Amerikanen die het op de strategisch belangrijke kustdorpen gemunt hebben. Voor beide partijen dringt de tijd. Indien de Amerikaanse infanterie vaste voet op de stranden krijgt en de luchtlandingstroepen kan versterken, ziet het er bijzonder slecht uit voor Jürgen en de Duitse bezetter. Al gauw beseffen de Duitsers dat 6 juni geen overwinning voor hen zal worden. Elke soldaat is echter bereid zijn huid duur te verkopen...

Met onder andere Merlu, Cézembre, Akrikakorps, Angel Wings, Inferno en nog tal van andere reeksen heeft uitgeverij Silvester zo stilaan een indrukwekkende verzameling aan reeksen die de verschillende aspecten van de Tweede Wereldoorlog belichten. Normandië juni ’44 is alweer een nieuwe reeks die ditmaal dieper ingaat op de sleutelmomenten van de eerste uren, dagen en weken van de landing. Als lezer kijken we mee over de schouder van de soldaten en verzetslieden, terwijl ze de geschiedenis beleven. Jean-Blaise Dijan (De Minderbroedersschool, De Grote Dode), Vincent Hautin en Jérôme Félix (De Erfenis van de Duivel, Tot de Laatste) staan in voor de verhalen. Buiten het wapengekletter dragen de verhalen ook telkens een zeer menselijke toets met zich mee. Soldaten zijn immers ook in de eerste plaats mensen met gevoelens, familie en geliefden. Een belangrijke boodschap voor de (jonge) lezer die zich misschien moeilijk kan inleven in gebeurtenissen die inmiddels bijna tachtig jaar achter ons liggen.

Het tekenwerk van Alain Paillou mist hier en daar wat dynamiek en detail, maar weet het verhaal net zo goed over te brengen. Wie ooit Saving Private Ryan of de reeks Band of Brothers heeft gezien, zal in de tekeningen en de uitwerking van gevechtsscènes wel wat herkenbare elementen terugvinden. Het stoort alleszins niet!

Tot slot bevat elk album een uitgebreid geschiedkundig dossier dat de gebeurtenissen nog eens haarfijn aan de lezer uitlegt. Het is net dit extra dossier en de documenterende vertelstijl die de reeks een bestaansreden geeft naast die andere reeks van Silvester, Operatie Overlord. De combinatie van een intrigerende geschiedenisles en laagdrempelig tekenwerk vormt in onze ogen alvast een mooie poging om de jeugd warm te maken voor strips én geschiedenis. Een cocktail die onszelf steeds heeft weten te bekoren!

JACKY CORNELIS

Reeks
Normandië, juni '44
Deel
1-2
Pagina's
64
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
oorlog
Extra
deel 1 en 2 van tiendelige reeks met dossiers
Prijs
softcover
€ 9,95
hardcover
€ 19,95