Madeleine, Verzetsstrijdster 1: De Gewapende Roos

Tekenaar(s)
Dominique Bertail
Scenarist(en)
Jean-David Morvan
Madeleine Riffaud
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Vrouw met ballen

De laatste weken verschenen er in de media heel wat artikelen over Vlaamse verzetsmensen uit de Tweede Wereldoorlog. Onder andere historicus Dany Neudt zet op zijn Twitterpagina regelmatig zo’n vergeten heldin/held in de kijker. De verhalen lezen steeds als een trein en omdat we ons anno 2022 nog moeilijk het belang van dergelijke verzetsdaden kunnen voorstellen, juichen we elke publicatie rond dit onderwerp toe. Alle beetjes helpen, zeker in grote crisissituaties waarbij we onze collectieve geschiedenis nogal eens durven vergeten.

Jean-David Morvan vertelt in dit album het verhaal van de Franse Madeleine Riffaud, een jongedame die al op haar achttiende een prominente rol zal spelen in het verzet. De auteur kan voor zijn verhaal putten uit de talloze interviews met de dame zelf. 98 is ze ondertussen, maar nog steeds helder van geest. Hoewel ze aanvankelijk wat weigerachtig stond tegenover het medium strip, ging ze uiteindelijk toch overstag en verleende ze haar gewaardeerde medewerking aan deze trilogie, hoewel Morvan er al een zesdelige reeks in ziet. Dit eerste deel moeten we lezen als een aanloop: we krijgen nogal wat snippets te lezen over haar jeugd en haar verblijf in het sanatorium omwille van haar tuberculose. Daar legt ze de eerste contacten met de ondergrondse beweging, waar ze onder de schuilnaam Rainer (naar de Duitse dichter Rainer Maria Rilke) al snel haar pluimen zal verdienen.

Dominique Bertail brengt dit alles knap in beeld in bicblauwe tinten en weet perfect de sfeer te vatten van de jaren 1930 en 1940.

Opmerkelijk: In Frankrijk verscheen dit eerste deel ook nog onder de vorm van drie cahiers. Op de cover van het eerste cahier staat een portret van haar door Pablo Picasso, oorspronkelijk gemaakt voor haar eerste dichtbundel Le Poing Fermé uit 1945.

Dat ook in de resterende delen nog heel wat boeiends te beleven zal vallen, staat nu al buiten kijf. Een echt topwijf, deze Madeleine!

Reeks
Madeleine, Verzetsstrijdster
Deel
1
Pagina's
128
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
biografie
drama
geschiedenis
oorlog
Extra
deel 1 van trilogie
Prijs
softcover
€ 19,95
hardcover
€ 29,95