Een Misrekening

Tekenaar(s)
Franck Biancarelli
Scenarist(en)
Denis Robert
Uitgeverij
Lauwert Uitgeverij
Verschijningsdatum

Vroeg of laat komt de waarheid boven

Het verhaal begint in juni 2017 bij het justitiepaleis van Metz in Frankrijk. Rechter Sylvestre Ruppert-Levanski, 61 jaar en bijna pensioengerechtigd, is op dat ogenblik voorzitter van het Hof van Assisen waar een zoveelste moordzaak wordt behandeld. Op weg naar het justitiepaleis overpeinst hij zijn leven en opvoeding door zijn ouders, de eerste liefde en wat voor iemand hij geworden is. We keren daarop terug naar mei 1985. Sylvestre woont samen met Rachel, z’n grote liefde. Na zijn studies rechten en een opleiding tot magistraat loopt hij op dat ogenblik stage bij het parket van Metz en aarzelt te kiezen tussen de functie van onderzoeksrechter of procureur. Een vrouw komt aandringen om een ernstig onderzoek naar de verdwijning van haar vader, die bevriend was geraakt met een zekere Mathilde. De gendarmerie zou immers te weinig moeite hebben gedaan. Enkele bijzondere elementen doen Sylvestre besluiten zich te verdiepen in deze zaak. De geraffineerde Mathilde komt steeds meer als verdachte in het vizier. Door het vastbijten in de zaak-Mathilde en zijn gedrevenheid voor het werk besteedt hij echter te weinig aandacht aan zijn partner Rachel, die alsmaar vaker alleen uitgaat en hem uiteindelijk zal verlaten. Maar da’s moeilijk te verkroppen, hij begint haar te schaduwen.

Het album verscheen eerder in het Frans in 2019 bij Dargaud. De tekeningen zijn van Franck Biancarelli op een scenario van Denis Robert met inkleuring door zowel Biancarelli als Laurent Gnoni. Biancarelli is een Fransman (°1967) die al heel wat albums heeft getekend. Eerdere Nederlandstalige publicaties zijn onder meer Galfalek, Het Boek van het Lot, Argyll. Biancarelli weet zowel gebouwen architectoraal als de betrokken personages mooi in beeld te brengen. De personages zijn klassiek afgelijnd met karaktervolle gelaatsuitdrukkingen. De tekenaar hanteert regelmatig vanuit een passend camerastandpunt een opvallende afwisseling tussen kikker- en vogelperspectief. Er is een inkleuring met de juiste lichtinval en bijhorende schaduwen.

Het verhaal geeft een doorlichting van de Franse justitie en de samenwerking tussen parket en politie. Grotendeels herkenbaar voor België. Een interessant thema met een hoofdpersonage in een functie die we niet vaak zien in een strip: een magistraat die onberispelijk en integer boven de modale burger verheven staat, of zichzelf althans zo voelt. Die afstand, soms ietwat hooghartig, wordt nog eens benadrukt in de rechtszaal waar een rechter een toga draagt afgeboord met nerts. Uiteindelijk zal blijken dat magistraten, zowel van de staande als van de zittende magistratuur, van wie we verwachten een onbesproken levenswandel te leiden, ook maar mensen zijn die een zwak kantje kunnen hebben... of zelfs grof fout konden zijn in hun leven. Het zijn nochtans dezen die zonder enige gewetenswroeging een zwaar vonnis kunnen uitspreken over fouten en misstappen van anderen. Is dit wel te verzoenen met de uitdrukking "wie zonder zonde is, werpe de eerste steen"?

Een boeiende en spannende graphic novel over de hedendaagse samenleving die smaakt naar meer.

JAN GOFFIN

Reeks
Een Misrekening
Pagina's
160
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
thriller
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 34,95