De Woorden van de Panter

Tekenaar(s)
Jérémie Moreau
Scenarist(en)
Jérémie Moreau
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Voorbij de logica liggen de mooiste avonturen

Toen we het eerste verhaal in deze bundeling fabels lazen, ging onze vastgeroeste mindset serieus dwarsliggen. Een stier die een eiland probeert verder te duwen? En dan nog vanop het eiland zelf? Dat tartte toch alle wetten van de fysica? Nee, aan de kant met deze hap!

Enkele dagen later probeerden we nog eens. Schoorvoetend weliswaar... En kijk! We beten door en waren mee. Een struisvogel die zijn kop liefst in het zand steekt, een olifantje dat zich kapot blokt op alle facetten van de wereldgeschiedenis... Pfjoew! Jérémie Moreau schotelt ons via de wereldfauna een aantal levenslessen voor die wel even blijven plakken. Kijk je eenmaal door het dunne laagje absurdisme door, dan lijkt er een beklijvend filosofisch mini-eposje verscholen te zitten waarbij de verschillende verhaallijnen geleidelijk samenvloeien naar een pakkende apotheose. Ooit hadden we een verhalenbundel met verschillende oosterse sprookjes in ons bezit en dat bleef altijd een twijfelgeval. Die typische, vals trage manier van vertellen stootte ons af, maar wist ons tegelijk ook serieus te teasen en nog steeds breken we er ons het hoofd over of we ooit echt tot de kern van die vertellingen zijn kunnen doordringen. Deze De Woorden van de Panter lijkt er ook zo eentje te worden, al blijf je er zeker niet onbewogen van. Met de nodige dosis geduld moet je je een weg banen tot aan de essentie, als ware het een walnoot waarbij de schaal maar niet wil breken.

Moreau hanteert hierbij een droge digitale tekenstijl en even vroegen we ons af of dit album nog sterker zou worden als pakweg een Frank Pé of Jean-Claude Servais dit zou getekend hebben. Awel, we durven dit te betwijfelen. Door zich ver van alle visuele toeters en bellen te houden, wint de boodschap immers alleen maar aan kracht.

In de promotekst bij dit album legt men graag de nodige commerciële links met Jean de la Fontaine en Rudyard Kipling. Oké, dit zijn ook verhalen met beestjes in de hoofdrol, maar Moreau geeft er toch een geheel eigen twist aan die we nog nergens zijn tegengekomen.

Of dit album een plaatsje in onze felbegeerde toplijst van 2022 gaat veroveren, zullen we je op 31 december weten te vertellen. Maar dat we dit boek niet rap zullen vergeten, dat staat nu al buiten kijf.

MARIO STABEL

Reeks
De Woorden van de Panter
Pagina's
112
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
Extra
korte verhalen
Prijs
€ 29,95