Rusty Brown

Tekenaar(s)
Chris Ware
Scenarist(en)
Chris Ware
Uitgeverij
Concerto Books
Verschijningsdatum
november 2019

Vier levens

Vergeet Van Eyck, de ware meester van de priegelig precieze detailkunst is Chris Ware. Van prenten van twee pagina's groot tot miniaturen van enkele vierkante millimeters groot: zijn kaders zijn talrijk (er is een pagina met liefst 177 stuks!) en rijk aan details, vol fragmenten van observaties en ogenblikken. Zo uitvoerig en druk zijn de betrekkelijk kleine pagina's (iets groter dan een A5) en zo minuscuul is de lettering dat een vergrootglas soms weleens nuttig lijkt.

Ware is er dan ook een hele tijd mee bezig geweest. Zeven jaar na de opmerkelijke boekendoos van Building Stories lijkt Rusty Brown — zowel in formaat als thematiek — terug te grijpen naar zijn debuut Jimmy Corrigan. Het boek, dat vrij snel vertaald werd in het Nederlands, is echter een omnibus van werk dat verscheen tussen 2000 en 2018. Het valt uiteen in vier delen: het grootste over het meelijwekkende achtjarige ventje Rusty, dat met meisjespoppen speelt en zichzelf superkrachten toedicht. Het tweede deel belicht zijn uitgebluste vader, die lesgeeft op Rusty's school en een mikpunt van spot is, als jongeman op vrijersvoeten en als gemankeerd sf-schrijver. De estafette gaat verder met het complete levensverhaal van Jordan, een pestkop op Rusty's school. Om af te sluiten met een blik in het ook al niet gemakkelijke leven van Rusty's juf, de zwarte miss Cole.

Door de terugkerende personages is de evolutie in Wares tekenstijl — die almaar gedetailleerder wordt — duidelijk zichtbaar, en toch vormen de vier delen een aaneensluitend geheel. Al was het maar omdat de vier personages allemaal hun kruisje dragen. Niet dat ze zulke uitzonderlijke rampspoed meemaken: het gaat, zoals altijd bij Ware, om doodgewone, soms zelfs saaie levens. Ware is de kampioen van de alledaagse tragiek. De kleinste handeling, elke blik, iedere beweging krijgt, door die weer te geven, een betekenis en diepgang die anders onopgemerkt zou blijven. Het blauwtje dat vader Brown loopt bijvoorbeeld, lijkt zo wel een Griekse tragedie. Ook het leven dat zijn zoon Rusty leidt (of beter: lijdt) staat heel ver van dat van die andere Brown, Charlie.

Niet alleen zet Ware de Amerikaanse feelgood- en superheldenstrips te kakken, hij experimenteert ook volop met stijl en vorm. Door bijvoorbeeld twee personages parallel te volgen, of de visuele waarnemingen van een baby vorm te geven. Wares unieke stijl én zijn detailwerk maken Rusty Brown tegelijk een lust én een last voor het oog.

KOEN DRIESSENS

Reeks
Rusty Brown
Pagina's
352
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
Extra
compleet verhaal