Chick Bill integraal 7

18. Territorium 22 - 53. Drie Schoten voor de Senator - 19. 36 Sterren - 55. Kid de Revolverheld - 20. Roze Stormwind

Tekenaar(s)
Tibet
Scenarist(en)
Greg
Tibet
André-Paul Duchâteau
Uitgeverij
Saga Uitgaven
Verschijningsdatum
november 2019

Verdienstelijke reeks

Sinds december 2017 heeft Saga Uitgaven zeven integrales uitgegeven van Chick Bill waarin tweeëndertig komische westernavonturen van de cowboy en zijn vrienden zijn gebundeld. Een mooi tempo dat navolging verdient. De integralen worden tevens almaar dikker. Nu 252 pagina's met vijf verhalen, in de volgende zelfs zes verhalen. Het aantal pagina's per verhaal is wel variabel van dertig over vierenveertig tot zestig pagina's voordat ze de gangbare albumlengte kregen.

Qua humor en avontuur, bovendien in een westernsetting (nog altijd een populair genre), worden we weer aardig verwend met de vijf verhalen uit de periode 1963-1965. Aan intriges, klassiek opgebouwde spanning en humor in alle geledingen (woordspelingen, slapstick, misverstanden, spot,...) geen gebrek.

In Territorium 22 erft Kleine Poedel een goudader in de Klondike, maar er liggen kapers op de kust. In Drie Schoten voor de Senator laat Kid Ordinn zich het hoofd op hol slaan door een rondreizend toneelgezelschap om een senator te spelen, wat een reeks misverstanden op gang brengt. In 36 Sterren moet Dog Bull naar de stad en neemt Kid de functie van sheriff in Wood City waar. Dat doet hij overdreven streng waardoor zelfs zijn eigen vrienden achter tralies eindigen, net wanneer er een geheim genootschap op schattenjacht is. In Kid de Revolverheld wordt Kid verward met een revolverheld die in Scalp City wordt verwacht om de stad te zuiveren van de knallende vete tussen de Fastdraws en de Bulletholes. Het schoonmaken van de stad neemt Kid net iets te letterlijk. In Roze Stormwind stelen Chick Bill en de aan hem toevertrouwde Apachenvrouw Roze Stormwind de show. Dat meisje kan van zich afbijten. Terwijl ons vertrouwd gezelschap zijn best doet om haar te laten inburgeren, dreigt er een nieuwe oorlog tegen de Apachen. Roze Stormwind blijkt bovendien een blanke vrouw te zijn...

Roze Stormwind is wat ons betreft het boeiendste verhaal omwille van het vrouwelijke weerwerk, de goed gevonden intriges (met een vleugje My Fair Lady) en het algemene verloop van het verhaal. Toch weer een prestatie van Greg die alle verhalen in deze integraal schreef, behalve 36 Sterren dat gebaseerd is op een idee van André-Paul Duchâteau, Tibets vaste kompaan voor Rik Ringers. Alle verhalen in deze bundel bieden sowieso heel wat vertier, al zal vooral een ouder publiek er de nostalgische waarde van inzien.

Tibet was eind jaren 1980 goed voor 30% van de omzet van Le Lombard en dat had hij niet alleen aan Rik Ringers te danken. Chick Bill leverde ook zijn duit in het zakje. In vertaling raakte de reeks nog tot in de jaren 1980 vaak herdrukt. Daarna begon de verkoop meer en meer af te kalven tot de drie laatste verhalen uit 2007, 2008 en 2010 (de delen 68, 69 en 70) zelfs niet meer vertaald raakten. In 2010 vertaalde Arcadia nog wel deel 68 in zwart-wit. Dat verhaal krijgen we samen met de onvertaalde delen over een paar jaar in de laatste integrale te lezen, zolang Saga Uitgaven het hoge uitgeefritme tenminste kan aanhouden. We kijken er nu al naar uit om met tevredenheid een complete, verdienstelijke reeks op de plank te hebben nadat de oorspronkelijke uitgeverij het liet afweten.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Chick Bill
Deel
integraal 7
Pagina's
252
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
humor
western
Extra
complete verhalen met dossier / deel 7 van vijftiendelige reeks