Kuifje Special 77 jaar

Tekenaar(s)
diverse auteurs - Kuifje Special
Scenarist(en)
diverse auteurs - Kuifje Special
Uitgeverij
Éditions Moulinsart / Le Lombard
Verschijningsdatum

Verzekerd van 7 tot 77

Kuifje, het weekblad voor de jeugd van 7 tot 77 jaar. De slogan is nog steeds ijzersterk en daarom was het ook wachten op een geschikt moment voor een hommagealbum. Het 77-jarig bestaan is uiteraard zo’n moment waar de uitgever en vele fans naar uitkeken. Het eerste weekblad van Kuifje verscheen op 26 september 1946 en bevatte het begin van Kuifje en de Zonnetempel. Het is nog steeds een van de beste avonturen van de beroemde Belgische journalist. Ook bevatte deze eerste editie van het weekblad een eerste afbeelding van Olrik en de aankondiging van het eerste avontuur van Blake en Mortimer.

Ook 77 jaar later zijn Blake en Mortimer van de partij in dit fraaie en 262 pagina’s dikke hommagealbum. Een indrukwekkend aantal auteurs mocht een kort verhaal maken over een van hun favoriete striphelden die in het weekblad Kuifje verschenen. Bekende namen zoals Hermann, Yves Swolfs, Dany, Yann, Zidrou, Derib, Philippe Xavier, Jean Van Hamme en François Boucq komen we tegen naast vele anderen. In totaal bevat dit album meer dan veertig korte verhalen en gags met onder andere Blake en Mortimer, Bob Morane, Buddy Longway, Dommel, Bernard Prince, Vasco, Aria, Suske en Wiske, Ringo, Michel Vaillant en Comanche in de hoofdrol.

Niet alle hommages zijn even succesvol, maar we durven wel te stellen dat dit een van de beste hommagealbums is die we de laatste jaren hebben gelezen. De prijs is schappelijk voor een dergelijk fraai uitgegeven album vol met een eenmalige terugkeer van vele nostalgische helden. Hermann voert nog een laatste keer Comanche op, hoewel het niveauverschil in tekeningen tussen zijn hoogtepunt ten tijde van Comanche en nu wel erg groot aan het worden is. Michel Vaillant racet voorbij, Dan Cooper vliegt voorbij en ook Yakari, Jonathan, Luc Orient, Simon van de Rivier, Thorgal, Rick Ringers, Alex, Clifton, Ton en Tinneke, Jugurtha en nog vele niet benoemde striphelden passeren de revue. Christophe Simon levert fraai werk af met Corentin, Jean Van Hamme en Teun Berserik lijken wel de eerste zes pagina’s te presenteren van een nieuw album van Blake en Mortimer. Yann en Simon Van Liemt maken een lezenswaardig verhaal over hetzelfde duo. Zeer geslaagd is de terugkeer van Bernard Prince door het creatieve duo Matz en Philippe Xavier. Ook François Boucq voert Bernard Prince op, maar dan in een andere, meer hilarische setting. Vechtend tegen de inboorlingen aan boord van de Cormoran krijgen ze bezoek van een verzekeringsagent die ze een aantal polissen aan de man probeert te brengen. De beste agent brengt ook een bezoek aan Thorgal en Rik Ringers. Bernard Prince heeft ook nog een kleine bijrol in een geslaagde persiflage waarin een bezorgde lezer andere helden vraagt om Barney Jordan te redden. Commande Kaaiman, Toenga en de Panters worden gevraagd, maar slagen geen van allen. Yves Swolfs etaleert zijn gave voor westernstrips, dit keer met William Vance' Ringo in de hoofdrol.

Wil je nog een keer genieten van striphelden uit je jeugdjaren of nieuwe helden ontdekken, dan is deze hommage een hele goede keuze. De garantie voor vele uren leesplezier durven we wel te geven. Zolang we tijdens het lezen maar niet gestoord worden door een verzekeringsagent die tips heeft gevraagd aan Serafijn Lampion...

DAI HEINEN

Reeks
Kuifje Special
Pagina's
240
Uitvoering
Hardcover
Extra
gags en korte verhalen
Prijs
€ 35,00
luxe met gesigneerde ex libris van Dany (350 exemplaren)
€ 69,95