De Weg van het Zwaard 1: Fratres Furentes

Tekenaar(s)
Benoît Dellac
Scenarist(en)
Emmanuel Herzet
Vincent Brugeas
Uitgeverij
Le Lombard
Verschijningsdatum

Illegaal bijklussen

In de arena van Ravenna kolkt het van de spanning. Het gladiatorenduo, de  Frater Furentes, staan tegenover elkaar. Wie het eerst bloedt, heeft verloren. De slimme Lento heeft zijn broer Sutura taktisch tegen de muur gedreven. Maar dan maakt de flamboyante Sutura een wel heel onverwachte acrobatische beweging en geeft Lento een flinke jaap. Het publiek gaat compleet uit haar dak. De gladiatorenmeester is minder gelukkig. Sutura’s actie was compleet overbodig en gevaarlijk. Aan de andere kant bewijst dit dat ze alle twee klaar zijn. Ze kunnen uitgezonden worden naar Rome. Hopelijk schoppen de furieuze broers het tot de spelen in het colosseum, de Champions League voor elke gladiator. Morgen meldt hij hen het goede nieuws. Na hun succesrijk optreden likken de broers hun wonden, maar niet te lang. Vanavond had Lento nog een schnabbel — een illegaal showgevecht — geregeld bij een rijke patriciër. Een mens moet toch leven.

De Weg van het Zwaard start met het financiële uitgangspunt dat gladiator zijn een heel respectabele carrièrezet is in het antieke Rome. Scenaristen Vincent Brugeas (Ira Dei, Nottingham, Block 109,...) en Emmanuel Herzet (Nottingham, Alfa, De Lincoln Branch,...) maken er meer dan een droge economieles van. De Weg van het Zwaard is puur avontuur, in de spotlights van de arena, maar ook in de gure achterbuurten van de stad. De complementariteit en tegenstrijdige karakters van de broers zorgen voor het pulserende ritme en conflict in het verhaal. Heel voorspelbaar allemaal, maar het werkt wel. Aan de tekenpen zit hun Nottingham-kompaan Benoît Dellac (Slangenbloed, Sonora,...) die opnieuw uitpakt met flitsende tekeningen vol geweld en met de nodige portie sensualiteit.

Zowel scenario als tekeningen zijn lekker ontspannend, commercieel en toch veelbelovend. Je voelt echter aan alles dat ze het hoge niveau van de peplumstrips De Adelaars van Rome of Murena niet zullen halen, hoewel het ook aardig toeven is in de wat lagere regionen. Laat dit nu net het thema zijn van deze strip. De gladiatorenbroers willen niet alleen schitteren in de spotlights van de arena, maar vooral erbuiten hard werken om te overleven.

Het eerste deel van De Weg van het Zwaard is een lekker ontspannende, goed gemaakte gladiatorenstrip. Met plezier gelezen.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
De Weg van het Zwaard
Deel
1
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
Prijs
softcover
€ 9,99
hardcover
€ 17,99