Terug naar overzicht

Meester Mus 1-2-3-4-5 en Meester Mus & Balthazar - collector's pack

Tekenaar(s)
Bob De Moor
Scenarist(en)
Bob De Moor
René Goscinny
Uitgeverij
BD Must
Verschijningsdatum

Vervlogen tijden

De erfgenamen van Bob De Moor, ooit de rechterhand van Hergé voor Kuifje en zelf een begenadigd stripmaker, hebben een goede relatie met BD Must. In het verleden, heden en de toekomst zijn al veel verhalen en complete reeksen van Bob De Moor heruitgegeven door BD Must in pico bello uitgaven. Het kleinood Meester Mus & Balthazar, een liggend boekje op 300 genummerde exemplaren, is iets speciaals. Het bevat strookstrips van twee komische personages van Bob De Moor die nooit eerder in het weekblad Kuifje zijn verschenen. Deze voorheen ongebruikte gags werden teruggevonden in het archief van De Moor en zijn nu vertaald. Speciaal voor deze uitgave zijn ze ook ingekleurd. Dit album is los te koop. Het maakt ook onderdeel uit van een opnieuw samengesteld pakket met daarin de complete reeks Meester Mus in hardcover. Hieronder actualiseren we onze oude bespreking uit 2012.

Meester Mus dateert van 1949, het jaar dat Bob De Moor voor het weekblad Kuifje begon te werken en een jaartje voordat hij op de Studios Hergé terechtkwam om er de eerste Kuifjes te hertekenen. Mus is een onderwijzer die het zich blijkbaar kan veroorloven om een kasteeltje met butler te kopen. Tot zover het realiteitsgehalte van de reeks. Hij heeft geen onhebbelijke kwaliteiten zoals een Lambik, noch uitgesproken karaktertrekken als tal van komische figuren die het gezicht zijn van gagreeksen. Mus is daarentegen een goeie flurk waarvan gaandeweg duidelijk wordt dat hij een pechvogel is. Hij ondergaat tal van ongelukken, belandt in onfortuinlijke situaties en krijgt het al eens aan de stok met inbrekers, champetters en buurmannen. In het merendeel van de gags en korte verhalen komen daar slapsticktoestanden van zoals we die kennen uit de filmpjes van Oliver Hardy en Stan Laurel. Met die humor zou je Meester Mus nog het best kunnen vergelijken. René Goscinny schreef trouwens deel 4.

Een strip uit de oude doos, jawel. Plezanter dan Barelli, dat ook. Maar onze favoriete Bob De Moor-reeks blijft nog steeds het briljante Cori de Scheepsjongen, een reeks die door BD Must ook opnieuw werd uitgegeven. De complete reeks met alle komische avonturen van Meester Mus volgde na een complete heruitgave van de reeks Barelli. "Alle" dekt deze keer helemaal de lading, want uit niet altijd in het Nederlands uitgegeven speciale uitgaven (met name twee Franstalige pockets van Tintin Sélection) haalde de uitgeverij alle ooit verschenen Meester Mus-afleveringen tevoorschijn voor deze editie. Van de in totaal 148 werkelijke strippagina's zijn er 103 nooit eerder in album verschenen. Twaalf pagina's daarvan werden speciaal voor deze reeks voor het eerst vertaald.

Zoals we het ondertussen al gewoon zijn van BD Must is Meester Mus met zorg aangepakt. Vijf mooie, glanzende hardcoveralbums met een korrelige papiersoort voor het binnenwerk voor die nostalgisch aanvoelende meerwaarde. Het extra albumpje is een geslaagde bonus voor nostalgische freaks, afficionado's van de Klare Lijn in het algemeen en Bob De Moor in het bijzonder of gewoon ook voor liefhebbers van perfectionistisch, helder tekenwerk en een greep grappen uit vervlogen tijden.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Meester Mus
Deel
1-2-3-4-5
Pagina's
32 (Meester Mus) • 20 (Meester Mus & Balthazar)
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
humor
Extra
complete reeks
Prijs
€ 100,00
Terug naar overzicht