Terug naar overzicht

Meester Mus 1-2-3-4-5

Tekenaar(s)
Bob De Moor
Scenarist(en)
Bob De Moor
René Goscinny
Uitgeverij
BD Must
Verschijningsdatum
december 2012

Slapsticktoestanden

Na Barelli geeft BD Must nu ook alle komische avonturen van Bob De Moors Meester Mus uit. "Alle" dekt deze keer helemaal de lading, want uit niet altijd in het Nederlands uitgegeven speciale uitgaven (met name twee Franstalige pockets van Tintin Sélection) haalde de uitgeverij alle ooit verschenen Meester Mus-afleveringen tevoorschijn voor deze integrale editie. Van de in totaal 148 werkelijke strippagina's zijn er 103 nooit eerder in album verschenen. Twaalf pagina's daarvan werden speciaal voor deze reeks voor het eerst vertaald.

Meester Mus dateert van 1949, het jaar dat Bob De Moor voor het weekblad Kuifje begon te werken en een jaartje voordat hij op de Studios Hergé terechtkwam om er de eerste Kuifjes te hertekenen. Mus is een onderwijzer die het zich blijkbaar kan veroorloven om een kasteeltje met butler te kopen. Tot zover het realiteitsgehalte van de reeks. Hij heeft geen onhebbelijke kwaliteiten zoals een Lambik, noch uitgesproken karaktertrekken als tal van komische figuren die het gezicht zijn van gagreeksen. Mus is daarentegen een goeie flurk waarvan gaandeweg duidelijk wordt dat hij een pechvogel is. Hij ondergaat tal van ongelukken, belandt in onfortuinlijke situaties en krijgt het al eens aan de stok met inbrekers, champetters en buurmannen. In het merendeel van de gags en korte verhalen komen daar slapsticktoestanden van zoals we die kennen uit de filmpjes van Oliver Hardy en Stan Laurel. Met die humor zou je Meester Mus nog het best kunnen vergelijken. René Goscinny schreef trouwens deel 4.

Een strip uit de oude doos, jawel. Plezanter dan Barelli, dat ook. Maar onze favoriete Bob De Moor-reeks blijft nog steeds het briljante Cori de Scheepsjongen! Misschien een tip voor een volgende integrale reeks.

Zoals we het ondertussen al gewoon zijn van BD Must is Meester Mus met zorg aangepakt. Vijf mooie, glanzende hardcoveralbums met een korrelige papiersoort voor het binnenwerk voor die nostalgisch aanvoelende meerwaarde. Hier gaven we graag 100 euro aan uit. Nu nog wel, want voor je het weet is ook deze reeks uitverkocht. De kinderen van Bob De Moor signeerden een certificaat op 500 genummerde exemplaren die bij het pakket hoort.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Meester Mus
Deel
1-2-3-4-5
Pagina's
32
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
humor
Extra
complete verhalen
Terug naar overzicht