Haas 7: Ontspoord

Tekenaar(s)
Fred de Heij
Scenarist(en)
Rob van Bavel
Uitgeverij
Uitgeverij L
Verschijningsdatum

Verregaande climax

De verzetsgroep Haas onderneemt een nieuwe missie. De verzetsleden plegen een overval op het streng bewaakte treintransport van een aantal stakingsleiders. Daarvoor moeten pastoor Doornbosch, de grimmige Donkersloot en andere Haas-leden vermomd aan boord raken. Het plan lijkt te slagen tot een compleet ander plan door een andere verzetsgroep ten uitvoer wordt gebracht. De Haas-leden zitten in de val.

Het was alweer van 2016 geleden dat er een album van Haas verscheen. De gedurfde aanpak over deze Nederlandse verzetsgroep missen we in Rob van Bavels scenario's voor de reeks Storm. Om maar te zeggen dat het sterk gedocumenteerde Ontspoord voor een verregaande climax durft te gaan. Het maakt de personages er niet sympathieker op, maar in 1943, in door de nazi's bezet gebied en als leden van een verzetsgroep, overleef je niet lang op basis van sympathie, nemen we aan.

Fred de Heij bezit het talent om brutale scènes nog dikker aan te zetten. Eigenlijk is de sombere inkleuring nog te commercieel om de sterkte van zijn tekeningen te ondersteunen. In zwart-wit zouden ze al even veelzeggend zijn. Maar voor dat pure zwart-wit heeft hij andere kanalen, zijn eigen nieuwe stripblaadje bijvoorbeeld, toepasselijk Zwartwit genoemd.

Ontspoord is een aanbevelingswaardig nieuw album in de reeks waarvan er nog een heel pak meer mogen verschijnen. De op een kleiner formaat uitgegeven hardcover, onnodig "grafische roman" genoemd, bevat een boeiend extra katern met extra illustraties, achtergrondinformatie, schetsen en het spannende, geïllustreerde leesverhaal Hongerkerst. Daarin breken drie jochies in het huis van een collaborerende burgemeester in om er eten en drinken te stelen terwijl de burgervader er een etentje voor notabelen en nazi's organiseert.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Haas
Deel
7
Pagina's
48 (softcover) • 64 (hardcover)
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
actie
drama
geschiedenis
oorlog
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 9,95
hardcover met dossier
€ 19,95