Terug naar overzicht

Jim Hawkins 1-2

1. Het Testament van Flint - 2. De Duistere Helden van de Zee

Tekenaar(s)
Sebastien Vastra
Scenarist(en)
Sebastien Vastra
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum
oktober 2020

Van 7 tot 77

De tiener Jim Hawkins baat samen met zijn moeder en zijn bedlegerige vader een haast godvergeten herberg uit. Elke nieuwe klant is er een belevenis. Dit is niet het leven dat Jim voor ogen heeft. Hij droomt ervan om piraat te worden, de woeste golven te temmen, avonturen te beleven. Dagelijks staart hij naar de zee, hopend dat er een schip aanmeert waarmee hij uit deze mentale kooi kan vertrekken. Hij moet en zal een held worden. Maar alle helden hebben een moeder, en Jims moeder had de gave om hem steeds weer met beide benen op de grond te zetten. Tot er op een dag een echte zeebonk de herberg komt binnengestrompeld. De desolaatheid van de omgeving komt hem goed uit en hij besluit er te blijven. Elke dag tuurt hij de horizon af, doodsbang dat de eenbenige hem zal vinden. Pas als hij zijn glazen rum binnengekapt heeft, ontdooit de oude walrus. Hij zingt, brult en trakteert dan iedereen in de herberg. Want hij, Bill Bones, weet waar de schat van de grootste piraat aller tijden verstopt is.

Het zou raar zijn mocht bovenstaande verhaallijn je helemaal vreemd overkomen. Inderdaad, Jim Hawkins vertelt het overbekende en onverslijtbare verhaal van Robert Louis Stevensons Schateiland. Scenarist en tekenaar Sébastien Vastra maakt er zelfs zijn missie van om niets aan het verhaal te veranderen. Hij wil de ultieme versie verstrippen zonder eigenzinnige auteurskeuzes die volgens hem afbreuk doen aan het origineel. Om ons helemaal van zijn missie duidelijk te maken, wordt het hele verhaal zelfs lineair verteld zonder flashbacks of andere moderne verteltechnieken. Bovendien start hij het verhaal met pagina's vol vertelballonnen. Pas als Bill Bones in het verhaal opduikt, gaat de Fransman over naar de ik-vorm. Hierdoor beleef je het volledige verhaal vanuit de ogen van de jonge Jim. Jij bent Jim. Inleven in andere karakters doe je via Jim. Punt. Deze consequente keuzes maken deze strip in één klap wel heel klassiek en weinig origineel.

Vastra mag dan meer een verhalerverteller zijn dan een scenarist. Toch is dit een strip die we niet vlug zullen vergeten. De man kan immers een straf potje tekenen. Net zoals in Canardo, De 5 Rijken of Blacksad koos hij ervoor om zijn personages te laten spelen door dieren. Zuipschuit Bones is een machtige walrus, de statige kapitein is een secretarisvogel, piraat Flint een woeste mandril, enzovoort. In tegenstelling tot de meester in het genre, Juanjo Guarnido, speelt Vastra net iets te weinig met de kernwaarden van elk dier. In het eerste deel lijken die keuzes net dat ietsje te weinig doordacht, maar in het tweede deel zijn zelfs de nevendieren prima gecast. Top! Helaas speelde Vastra op superveilig door van Jim Hawkins een leeuw te maken. Jammer. Aan de andere kant zien we het leeuwenjong Jim doorheen het lineaire verhaal wel stilaan uitgroeien tot een fiere leeuw met imposante manen. In tegenstelling tot tig anderen kan Vastra wel degelijk zijn dierenfiguren tekenen. Ze leven. Ze bewegen natuurlijk en ze stralen karakter uit. En als hij eens uit zijn strak opgelegde bladschikking breekt, levert dit prachtige platen op.

De Fransman tekent ruim twee jaar aan elk deel, maar Dark Dragon Books spaarde dit drieluik netjes op. Het derde deel verschijnt eind dit jaar bij onze zuiderburen. Ook de inkleuring verdient een dikke pluim. Net zoals in Régis Loisels Peter Pan zijn de herberg- en stadscènes somber en vuil van kleur, maar eenmaal Jim het zilte sop kiest en op Schateiland komt, ontploft de boel. En dan voel je Jim Hawkins én deze strip helemaal openbloeien.

Jim Hawkins is een grafische verrassing, netjes in toom gehouden door een zelf gekozen klassieke verhaallijn. Dit is nog eens een oerdegelijke strip voor iedereen van 7 tot 77.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Jim Hawkins
Deel
1-2
Gebaseerd op
de roman Schateiland van Robert Louis Stevenson
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
avontuur
drama
piraat
Extra
deel 1 en 2 van trilogie
Terug naar overzicht