Batman: One Bad Day 1-2 (premium pack)

1. The Riddler - 2. Two-Face

Tekenaar(s)
Mitch Gerads
Javier Fernandez
Scenarist(en)
Tom King
Mariko Tamaki
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Two Bad Days

Laten we deze bespreking beginnen met een quizvraag voor de Batman-liefhebbers. Welke iconische Batman-tegenstander sprak vijfendertig  jaar geleden deze woorden uit: “You had a bad day and everything changed.” Antwoord: The joker in de Batman-klassieker The Killing Joke, geschreven door Alan Moore en getekend door Brian Bolland. Het verhaal geldt nog steeds als een van de beste Batman-verhalen ooit en won zelfs een Eisner Award in 1989.

De populariteit van bekende superhelden wordt in grote mate bepaald door hun tegenstanders. Dat verklaart ook de wereldwijde bekendheid van Batman en Spider-Man. Waar laatstgenoemde het opneemt tegen figuren als de Green Goblin, Kingpin, Doctor Octopus, Kraven en Venom heeft Batman weer andere tegenstanders.

De laatste jaren richt Dark Dragon Books zich steeds meer op de betere Batman-verhalen en dat blijkt ook nu weer een uitstekende keuze te zijn. Aan tegenstanders met flair geen gebrek, want personages als Joker, Riddler, Bane, Two-Face en Penguin kennen we al uit de diverse strips, films en animatieseries.

De Amerikaanse uitgeverij DC vatte het idee op om acht losse Batman-verhalen te concentreren rondom enkele bekende personen uit het Batman-universum met ieder verhaal dat over een bepaald personage handelt. De grote afwezige is Joker, want er werd wijselijk vanaf gezien het verhaal van Alan Moore en Brain Bolland te proberen overtreffen. Onder de noemer One Bad Day verschijnt een achtdelige reeks met one-shots over de personages Riddler, Two-Face, Penguin, Mister Freeze, Catwoman, Bane en Clayface.

De delen over Riddler en Two-Face verschijnen nu in vertaling en omdat het afgeronde losse verhalen zijn, zorgen ze voor net dat extra beetje leesplezier dan een vervolgverhaal waar je voorkennis voor nodig hebt. Waarom pleegt Riddler op klaarlichte dag een moord en wat bezielt Two-Face om een feest te organiseren?

Verwacht geen tekeningen van het niveau van Jim Lee of Brian Bolland. Desondanks is One Bad Day een goed begin van het nieuwe jaar voor de vleermuis uit Gotham City.

DAI HEINEN

Reeks
Batman: One Bad Day
Deel
1-2
Pagina's
80
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
comic
superheld
Extra
complete verhalen, deel 1 en 2 van vierdelige reeks
Prijs
pakket met dubbelzijdige A3-poster
€ 34,95