Malcolm Max 4: Bloedroes

Tekenaar(s)
Ingo Römling
Scenarist(en)
Peter Mennigen
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Trop is niet te veel

Je hebt strips en je hebt strips. En dan heb je nog Malcolm Max. Een straffer buitenbeentje heb je waarschijnlijk nog niet gelezen! Malcolm Max is een intelligente Victoriaanse charmeur die problemen oplost bij paranormaal begaafde personen die verwikkeld zijn in kwaadaardige zaken. In zijn onderzoeken wordt hij bijgestaan door twee buurmeisjes van ene Sherlock Holmes, een dyslectische androïde met journalistieke ambities, en de halfvampier Charisma Myskina die even mooi is als impulsief. Natuurlijk doet er ook nog een macho politie-inspecteur mee die door het eufemistisch verbond zou omschreven worden als "niet snugger". Zijn jonge assistent waant zich een superheld en redt ’s nachts als een Victoriaanse gevleugelde wreker weduwen en jonge wichten van vurig gespuis. Opwindender en romantischer kan niet meer. Oh ja, de echte hoofdrol is weggelegd voor een verteller die barokke teksten op ons los laat. Of wat dacht je van zalige zinnen als: “Er zijn nog heel wat taalkundige ontwikkelingen nodig om de vreselijke paniek van de inspecteur in een voldoende passende woordenschat uit te kunnen drukken” of “Hun bestaan kent eenzelfde soort eentonigheid als een hypotenusa in een gelijkbenige driehoek.” En dan is er nog het ongelofelijke verhaal van bezeten vrouwen, buitenaardse monsters in de riolen en telepathisch begaafde vampieren. Kortom, het komt er gewoon op neer dat deze wonderlijke bende moet uitzoeken of er ooit ergens ter wereld nog gevallen zijn geweest van exhibitionisme, gecombineerd met kannibalisme en waanzin.

Hallo, ben je er nog? Ja, dan ben je waarschijnlijk de lezer waar de Duitse auteur Peter Menningen op zoek naar is. Je zal er absoluut geen spijt van krijgen. Hoe van de pot gerukt dit begin van een nieuw drieluik ook lijkt, Bloedroes is echt wel een boeiende detectivestrip die steek houdt. Meer nog, eenmaal je je oogkleppen hebt afgezet, is het maximaal genieten van de woordkunst en ongebreidelde fantasie van de scenarist die ooit zijn tijd verloor met het schrijven van Bessy’s. Bij deze willen we een pauwenpluim geven voor vertaler Ben Kamphuis die ook nu weer de juiste balans vond tussen de Duitse Gründlichkeit en de Britse tongue-in-cheek! Het literaire enthousiasme zet zich naadloos verder in de toegankelijke tekeningen. De Duitser Ingo Römling (Star Wars Rebels) gooit zich in haast elk plaatje. Zijn zwierige camerastandpunten contrasteren lekker met de stijfdeftige Victoriaanse setting. Het totaalplaatje klopt. Dit is echt volop genieten.

Malcolm Max is in allemaal zo over-the-top dat dit gedoemd lijkt te mislukken. Maar om een of andere reden, pakt de mayonaise en wordt de reeks steeds populairder. Dit is grappig, spannend en knap getekend. Malcolm Max is een machtig buitenbeentje in het steampunkgenre. Te ontdekken! Tegelijk met deze start van de tweede cyclus verscheen ook een pakket van de eerste cyclus.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Malcolm Max
Deel
4
Pagina's
72
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
actie
avontuur
detective
drama
fantasy
thriller
Extra
deel 1 van tweeluik
Prijs
€ 10,95